Meghalt a legkiváncsibb ember: Kabdebó Lóránt

Posted by

Nyáry Krisztián

>Meghalt Kabdebó Lóránt. Az egyik legkíváncsibb ember volt, akit ismertem. A régifajta irodalomtörténészek közé tartozott, de a kíváncsisága nyitottá tette mindenre, ami újszerű. Amit kutatott, arról mindent tudni akart, és minden sort elolvasott, amit a témában mások írtak. Szabó Lőrincről például nála többet senki sem tudott, valószínűleg nem is fog már. Amikor nem írt, akkor érzékeny, ma is hiánypótló író-interjúkat készített, pedig nem volt riporter. Két dolog kellett ehhez is: tudás és kíváncsiság.
Büszke volt a tanítványaira, mindenkiről számon tartotta, mivel foglalkozik éppen. Rólam is, pedig csak néhány órájára jártam Pécsen, később pedig két évig dolgoztunk egy tanszéken.
A kávézások és vonatutak alatt dőltek belőle az anekdoták, ami nem csoda, hiszen személyesen ismert szinte mindenkit a háború utáni irodalmi életből. Élő lexikon volt, a most vele együtt eltűnő tudást csak részben pótolja hatalmas írott életműve.
Pár éve nem tudtam megfejteni egy álneves szereplő kilétét Vas István önéletrajzi regényében. Írtam neki, nem tudta a választ, de a filológusi vadászkutya szenvedélye beindult. Családtagokkal és kollégákkal kezdett levelezésbe, és egy nap alatt nemcsak a nevet küldte el nekem, hanem egy komplett életrajzot is. Egy 30-as években meghalt, nagyjából ismeretlen emberről. Boldog volt, hogy egy napig ezen dolgozhatott. Pár napja még Nemes Nagy Ágnesről adott bölcs interjút egy lapban, amit csak miatta vettem a kezembe.

Isten veled, Lóránt!