Villám-kölcsön

Posted by
Hazafi Attila
>Egy férfi New Yorkban beállt egy bank mély garázsába, kiszállt a legújabb ‘Bugatti Veyron’ autójából, gyorsan felment ment a bankba, és közölte a biztonsági főnökkel, hogy személyi kölcsönt szeretne sürgősen igényelni. Az odavitte az ügyfélképviselőhöz. A férfi elmondta, hogy sietve Európába kell mennie egy állásajánlat miatt, ezért szüksége lenne ötezer dollár kölcsönre, kéthetes lejárattal.
Az ügyképviselő türelmet kért, és egy kis kutatást végzett. Majd mikor visszajött azt mondta: “Megvizsgáltuk az Ön pénzügyi helyzetét. Nincs akadálya annak, hogy felvegye ezt a kölcsönt”. Majd hozzátette: “Egy dolgot azonban mondanom kell. Ön még soha nem volt bankunk ügyfele. Ilyenkor biztosítékot szoktunk kérni.”
A férfi elővette zsebéből a Bugatti Veyron kulcsát, átadta a bank ügyfélképviselőjének: “Sietek, megy a gépem. Fedezetként itt hagyom a Bugattimat , lent van a garázsban.”
A hitelügylet nagyon gyorsan lezajlott. A férfi megkapta az ötezer dolláros kölcsönt. Az ügyfélképviselőt azonban nem hagyta nyugton a dolog. Személyes kíváncsiságának kielégítésére egy kis privát kutatást végzett. Rájött, hogy bankjuk új ügyfele hatalmas vagyonnal rendelkezik.
Két  héttel később a férfi visszajött Európából. Kifizette tartozását, az ötezer dollárt és a kilenc és fél dollár kamatot.
A banktisztviselő nem tudta legyőzni a kíváncsiságát. Megkérdezte: „Megtudtam, hogy Ön komoly üzletember és nagy vagyon tulajdonosa. Megmondaná, kérem, miért volt szüksége csekély ötezer dollár kölcsönre?”
A férfi halványan elmosolyodott: – Rendben. De Ön is mondjon nekem valamit. New York melyik mélygarázsában hagyhattam volna biztonságosan egy ilyen luxusautót két hétre kilenc és fél dollárért?