Meghalt Csollány Szilveszter

Posted by

Ismeretlen barát (Rita)  bejegyzése a Csollány Szilveszter Facebook-oldalon
>Most illene azt írnom, hogy mennyire jó fej voltál. És hogy mindenki odáig volt érted. De ez nem lenne teljesen igaz, méltatlan lenne hozzád, ezért ha tehetnéd, visszajönnél és azt mondanád, Rita, basszus, erre semmi szükség. Nem szeretett mindenki. Iszonyúan megosztó ember voltál. Sokszor kekec. Olyan, aki gyakran keresi a bajt, saját magának is.
Az első körben Amerikáig vitt a dühöd lendülete. Gyorsétteremben melóztál, egy tornateremben dolgoztál mellette, kihajtottad a beledet. Kemény az élet a Mekiben, távol innen, az USA-ban, egy ismeretlen magyarként. De csináltad, akkor alapítottál (először) családot, meg kellett élni valahogy.
Aztán húztál egy váratlant. Mint annyiszor előtte és oly sokszor utána is. Onnan, Amerikából tértél vissza, jöttél vissza az élmezőnybe és nyertél 96-ban olimpiai ezüstöt. Hogy aztán négy évvel később olimpiai aranyra váltsd a szívósságodat. Sok-sok érem mellett volt Európa- és világbajnoki aranyad is. De soha nem volt nyugtod. Tényleg soha.

Elnézem az olimpiai győzelmet érő gyakorlatodat. Rezzenéstelen az arcod a legdurvább elemeket is kitartva. Akiben ennyi erő és fegyelem van, az hogy a csudába nem tudta ezt az elemi erőt és fegyelmet átvinni a privát életbe? Távolból figyeltelek, a helykeresésedet, ami még most, ötvenen túl is tartott. Dolgoztál Izlandon, Svájcban, Ausztriában, elbuktál egy csomó pénzt egy rádiós próbálkozással, álltál pultban, szerepeltél tévéműsorokban – de közben száz és száz gyereket tanítottál meg tornázni és neveltél három lányt, indítottad őket az útjukra.
Csupa ellentmondás.
Hihetetlen értékek az egyik oldalon. És megmagyarázhatatlan bizonytalanság a másikon.
Egy lehengerlő sportkarrier. És egy ki nem teljesedett élet.
Az elismerés iránti vágy, mellette pedig zavarba ejtő őszinteség az esendőségeddel kapcsolatban.
A nagyokra jellemző szélsőségek áldozata lettél, a bajnoki létedért nagy árat fizettél.
Az életed hullámvasút volt, jár neked, hogy a másik oldalon igazi nyugalmat találj.
Istenem… hiányozni fogsz, Szilas!
*

Még december  jelentették, hogy Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal, és súlyos állapotban lélegeztetőgépre került egy budapesti kórházban. Több mint ötven napon át feküdt a gépben.  A tornász 2000-ben Sydneyben gyűrűn nyert olimpiai bajnoki címet, 2003-ban visszavonult, az utóbbi időben Ausztriában dolgozott edzőként.

Itt van Csollány olimpiai aranyérmes gyakorlata: