Koncz Gábor mentette meg Agárdy életét a forgatáson

Posted by
Újságmúzeum
>Borus Demeter, Iván Striga, Dragos Károly és a többiek. Következzék öt érdekesség A dunai hajós című legendás filmről
Az összeállításból az is kiderül, napokon át kelet-német nudisták zavarták meg a film forgatását.

1. A Dunai hajós Jules Verne (sokaknak Verne Gyula) regénye alapján született. A termékeny francia író bár sosem látta élőben a Dunát és a könyvben szereplő helyszíneket, ez nem akadályozta meg abban, hogy remekművet írjon. A könyv csak a halála után, 1908-ban jelent meg és Verne fia adta ki, aki nem csak a kéziratba „nyúlt bele”, a címét is megváltoztatta. Jules Verne A szép szőke Duna címet adta a regényének, ezt változtatta meg Michael A dunai hajósra (kétségtelen, az utóbbi a jobban utal a tartalomra). Nem mellékes, hogy a Sándor Mátyás című film is Verne regénye alapján készült.

Bujtor István (balra) kivételesen a gonoszt, Strigát alakította a filmben.

2. Borus Demetert Koncz Gábor alakította a filmben. A most 83 éves színészt eredetileg az apja papnak vagy orvosnak szánta, ám pap a cölibátus miatt nem akart lenni, orvosnak pedig a vér látványa miatt nem ment. Végül színész lett s számtalan filmben láthattuk, így A dunai hajósban is. Sokan szerették a Bors című filmben Bujtor István oldalán (megcsíptük, Oszi!). Érdekesség, hogy A dunai hajósban pont riválist alakított a két jó barát. A filmben az egyik csúcsjelenet amikor Koncz és Bujtor a Duna-deltában verekednek a vízparton. A jelenetet napokon át nem tudták felvenni, mert a partszakaszon minden nap tömegével jelentek meg a kelet-német turisták. Koncz már nagyon unta a várakozást, ment volna vissza Pestre, így azt mondta a rendezőnek, mi lenne ha kora hajnalban vennék fel az akciót, amikor a kelet-német nudisták még alszanak, s legfeljebb égő fáklyákkal harcolnak Bujtorral, ami jól is mutat majd a képernyőn. Sikerült meggyőznie a stábot.
3. A gonosz Ivan Striga a már említett Bujtor István volt. A negatív karaktert is remekül játszotta el, ám jobban szerettük amikor ő volt a pozitív hős, mint például a Sándor Mátyásban. Bujtor – aki a nyolcvanas években a verekedős filmjeivel tűnt ki – halálát 67 éves korában egy ritka fertőzés okozta.
4. Az 1974-ben forgatott filmet Markos Miklós rendezte. A „vizes” jelenetek nagy részét a Duna-kanyarban rögzítették. Szokás szerint remek szereposztással, hiszen Kállai Ferenc és Madaras József is bekerült az alkotásba, mint ahogy Latinovits Zoltán is. Ki sejtette ekkor, hogy két év múlva már nem lesz az élők sorában a legendás művész, és Balatonszemesen, a vasúti síneken ér véget az élete.

Agárdy Gábor (balra) Koncz Gábornak köszönheti az életét.

5. Dragos Károlyt a jellegzetes hanghordozású Agárdy Gábor alakította. Ő annak köszönhette egyáltalán az életét, hogy az örmény népirtás során valaki kimentette a halálból az édesapját, aki akkor egészen kicsi gyerek volt. Agárdy számtalan kosztümös filmben szerepelt s mellette ikonfestőként is jelentőset alkotott. Nem mellékesen A dunai hajós forgatásán is megmentették az életét, méghozzá Koncz Gábor. Történt, hogy a Vaskapunál forgatott a stáb, amikor is Agárdy beleesett a Dunába és levitte egy örvény. A Kossuth hajóról az egész stáb bénultan nézte a jelenetet, Koncz Gábor viszont azonnal utána ugrott a zavaros Dunába. Másodpercek alatt a felszínre hozta a kétségbeesetten kapálózó színészt. Agárdy az életmentésért később egy ikonnal lepte meg Koncz Gábort.

%d bloggers like this: