A Földtől 1,5 millió kilométerre pályára állt a James Webb űrtávcső

Posted by

Tamási Dávid
>A spacejunkie írása
>MEGÉRKEZETT! Ma este 20:05-kor egy utolsó pályakorrekciós manővert hajtott végre a James Webb űrtávcső. A fúvókák 297 másodpercig működtek, melynek végén a Webb megfelelő Nap-Föld rendszer L2-pontjánál, bolygónktól 1,5 millió kilométerre kijelölt keringési pályára állt, ahol majd a remélhetőleg 20 évnél is több évig tartó tudományos munkát fogja végezni. Ezzel véget ért a távcső rendkívül összetett kicsomagolási és felkészítési folyamata, ami a december 25-i indítástól egészen a mai napig tartott.

Az utolsó manőver

Az MCC2 korrekciós manőver (Mid-Course Correction 2 burn) során 1,6 méter/másodperces gyorsítást eszközöltek az űrtávcső keringési sebességénél. Ahogy korábban is írtuk, az Ariane-5 rakéta az indítás során direkt valamivel lassabb sebességgel engedte útjára az obszervatóriumot, mert lassító manőver esetén az egész távcsövet meg kellett volna fordítani, ami a Naphoz képest rossz pozícióba helyezte volna. A karácsonyi start óta mind a 344 hibafaktort el tudták kerülni vagy ki tudták küszöbölni a földi irányítás szakemberei, ennek köszönhető ma ez az elképesztő teljesítmény! A sikeres pályára állást Bill Nelson, a NASA igazgatója is megerősítette, és gratulált minden munkatársnak, aki az egész projektben részt vett.

Egyelőre még azonban várni kell a Webb első tudományos méréseire és eredményeire: több hónapos végső felkészítési és rendszer-kalibrálási folyamat veszi most kezdetét. Az biztos, hogy már az első felvételek is lenyűgözőek lesznek