Borsodi „tanulók” tömeges kamu képzése

Posted by

Magyar Péter, a Diákhitel Központ igazgatója erről azt mondta, hogy

„a Diákhitel Központ a belső kockázatelemzési folyamatai során 2021 szeptemberétől több képzőintézet vonatkozásában visszaélésekre gyanút adó jeleket észlelt. A visszaélésekkel feltehetően érintett hitelek azonosítása nagyrészt még az igénylési fázisban, azaz a tényleges folyósítást megelőzően megtörtént.”

Ez nyilván azért jó hír, mert a gyanús szerződések elenyésző százalékában valósult meg a folyósítás, ahol ugyanis észlelte a Diákhitel a csalás jeleit, ott azonnal felfüggesztette a hitelezési folyamatot. Arról is hallottunk forrásainktól, hogy a gyanús esetek vélhetően szervezettek voltak, és a hálózat azt használta ki, hogy bárki beiratkozhatott, ha a kora megfelelő volt, ha magyar állampolgár volt, és kaphatott 1,2 millió forintnyi hitelt (igaz az egész összeget nem utalták át előre).

Állítólag a bűnözői hálózatban szegényebb, képzetlenebb embereket használtak arra, hogy tanulónak jelentkezzenek, és ők vélhetően egy kisebb összeget, 50-100 ezer forintot megtarthattak a hitelből, a fél évre előre folyósított megélhetési költségből. Ezek az emberek vagy nem fogták fel, hogy a háttérben maradó megbízóik százezrekkel, milliókkal sétálnak el, és rájuk hagyják a hitel törlesztésének kötelezettségét, vagy felfogták, de így is vállalták a látszólag „könnyen megszerezhető” pénzért cserében. Természetesen az ilyen emberektől nagyon nehéz később majd behajtani a tartozásaikat, végrehajtatni az adósságukat. Volt olyan forrásunk, aki szerint ennek ellenére sem kellett volna a lyukak betömését követően sóval behinteni, hanem meg lehetett volna menteni a programot.https://telex.hu/gazdasag/2022/01/05/diakhitel-maffia-felnottkepzes-csalas

 

Címfotó: Magyar Péter és felesége, Varga Judit

%d bloggers like this: