Még szerencse, hogy ez nem kampány

Posted by

Tizenkét évvel ezelőtt, 2009 áprilisában énekelte ezt – Máté Péter – S. Nagy István dalát –: Hazám. Őszintén, átéléssel: „Ez itt az én hazám.”

Macron kemény Magyarországgal és Lengyelországgal, ugyanakkor azt mondja, tárgyalni kell velük, amíg csak lehet – nehogy kiváljanak az EU-ból. Ki nem gondolt arra, hogy Emmanuel taktikája a halasztás: az idei választások a két országban mindent megoldhatnak. Thomas Mann azt írta, Európa, vigyázz! Most talán azt írná, Európa, segíts!

Klímaváltozás – ember okozta? Olvassuk, hogy a romániai megkérdezetteknek még kétharmada sem hiszi. Nem ezért, de tényleg helyesebb a mostani történelmi klímaváltozásról beszélni, hiszen fordult már meg a klíma különböző természeti hatásokra. Schmidt Mária szellemi NER-etalon viszont ezt sem érti, amiből következik, hogy jobban tudja… És az a tekintet!

Partnerünk és kollégánk, az Újnépszabadság főnöke pókhoz hasonlítja magát: „Én itt csak egy nagy öreg pók vagyok, aki összegyűjtögeti a világháló ízletesebbb morzsáit, és azt rakosgatja a hálójába.” Ismerve nevét (Kereszty András) és – főleg – a humorát, nem csodálkozunk rajta, hogy mit választott illusztrációnak. (Persze azért nem önarckép…)

Vetítik, sugározzák az Elk*rtukat Erdélyben! Új szavazókat remélnek, ezúttal az élők sorából, a biztos halott szavazók mellé? A Transindex híre alá ezt írtuk hirtelen lehiggadásunkban:

1. Még szerencse, hogy ez nem kampány.
2. És ha a román közszolgálati rádió vezetősége tiltakozik? Hasonló kampányakcióra Romániában választásokon nem kerülhetne sor az audiovizuális törvény értelmében!
3. Talán még fizet is (reklámpénzt) a magyar előfizető, hogy ezt a magas művészi színvonalú, a kritikusok szerint a leggyatrábbnak osztályozott alkotást láthassuk?
4. A szexuális nevelés csak a családban történhet: látjuk is magunk előtt az erdélyi magyar anyát, amint megmagyarázza kislányának/kisfiának az “(el)kúrni” jelentését, a szó – valaha – szoros és átvitt értelmét… Hát még a román gyermekek hogy fogják élvezni az Am f#tut-o címet…
5. Külön dühünk: a „film” egyik szereplője, ráadásul marosvásárhelyi, azt nyilatkozza: kevés magyar filmet látni Erdélyben, alig várja a bemutatót. Tehát mert magyar film… Ide a Mein Kampfot, rég olvastunk egy kis jó német irodalmat!
6. Az RMDSZ büszke lehet: misto demers, ezzel a történelmi sikerével kétségkívül beszopja magát az új magyar kormány lelkébe.
Komolyra fordítva a szót: nem akad senki, aki hivatalosan tiltakozzon? Sehol egy petíció?