Ilyen az igazi férfi

Posted by
Szele Tamás
>Látom, kezd kialakulni egy vita, hogy ki az igazi férfi. Szerencsére férfiból körülbelül annyi volt a történelem folyamán, mint nőből, szóval van választék, én egy kicsit gondolkodnék.
Az közhely, hogy a kiltet viselő skót klánok talán nem okvetlenül voltak férfiatlanok, én magam is találkoztam Pesten skót emberrel, akil ELVBŐL kiltet viselt és szembeszegült az őt megtámadókkal. Sikerrel.
Sem a nagy Caesar, sem a hős Leonidász, sem a gyorslábú Akhillész nem viselt nadrágot soha. Nem voltak ők barbárok, hogy ilyesmit hordjanak… aztán Nagy Sándor sem, pedig ült eleget Bucephalos nyergében.
Szóval, az igazi férfi nem attól férfi, hogy nadrágot visel.
Hanem mitől?
Mondtam én egyszer régebben egy olyant, hogy nem attól vagy férfi, ha felégeted a malmot, arra minden kósza mongol vagy janicsár képes, hanem attól, ha felépíted és őrölsz benne.
Ennek szellemében mondanék egy valódi férfit.
Arkhimédészt, a szürakuszait.
Gyermekkorában sokat tanult, ifjúkorában feltalálta a differenciál-csigasort, amivel minden kétkezi munkás dolgát könnyítette meg, férfiként városa zsarnoka miatt felfedezte a folyadékok és gázok felhajtóerejének törvényét, milliónyi egyiptomi életét könnyítette meg az arkhimédészi csavar feltalálásával, ami termékennyé tette a kiszáradt földeket, könnyűvé az öntözést.
Öregkorára hazaköltözött Szürakuszaiba, a béke pártján állt Róma és Karthágó vitájában, és mikor a rómaiak mégis megtámadták a szülővárosát, olyan rettentő hadigépeket talált fel, hogy a legionáriusok istennek hitték vagy démonnak, Marcellus konzul pedig majdnem véres fejjel ment haza. Mikor a város mégis elesett. Arkhimédész lement a tengerpartra, hogy ott haljon meg, ahol gyermekkora óta a geometriai ábrákat rajzolta a homokba. Marcellus consul kiadta a parancsot: bárki meghalhat Szürakuszaiban, de erre az egy emberre Rómának szüksége van!
Mégis meghalt. Mikor a római legionárius rátalált, köröket rajzolt a homokba, amit katona fekete mágiának hitt és rájuk taposott. Arkhimédész rászólt: Μη μου τους κύκλους τάραττε, vagyis: Noli turbare circulos meos! (mások szerint: Noli tangere circulos meos. = “Ne zavard a köreimet!”). A római keresztüldöfte.
A rómait még aznap kivégeztette Marcellus.
Így élt és halt meg egy igazi férfi, aki soha senkinek sem ártott, mindenkinek segített és megvédte az övéit, míg tehette.
(Ajánlott irodalom a szolnoki Fidesznek)