Az épület lebegő könnyedsége kidagadó erekkel üvöltő focihuligánok emlékműve

Posted by
Földes András
>Ünneprontó sorok következnek. Szombaton adják át a Ligetben a Zene házát, tudják, azt a légies, aranytetejű pavilont, a japán sztárépítész épületét, amivel hetek óta tele a sajtó. Az építmény ránézésre hibátlan, de csak rövid vizsgálódás kell, hogy kiderüljön a Zene Háza inkább flitteres paravánja a nyers erőnek, és a jogállam becsicskításának.
Érthető lehet a kedves olvasó felháborodása ezen a ponton, hiszen látta a képeket az aranyozott épületről, ami úgy lebeg a fák közt, mint valami tündekastély.
Mielőtt Ön belecsapna a gyalázkodó levél írásába, én pedig a további ünneprontásba, gyors kitérő a kultúráról, aminek indokával a Városliget Zrt. épületeket húz fel a Ligetben.
A kultúrának leginkább az emberi érzékenységhez és nyitottsághoz van köze. Szóval, hogy meglátom a szépet, érdekeset, vagy a tragikumot magam körül, majd a tapasztalatokat valami tanulságossá, megkapóvá, felejthetetlenné formálom.
Bárhogy is, a kultúrának speciel az erőhöz nincs sok köze. Hiába léteznek kultúrának látszó produktumok, amik hatalommal, megfélemlítéssel, erőszakkal operálnak, azok csak díszletei valami egész másnak.
És itt jön a Zene Háza. A Liget projekt első elkészült produktumáról számos fórumon megírták, hogy milyen gyönyörű, légies. Jómagam gyengéd érzelmekkel viseltetek az építészet iránt, de ezúttal eszembe sem jut arányokról, függönyfalakról, és mintázatokról értekezni.
A Zene Háza ugyanis szimbóluma lett mindannak, ami ellentétes a kultúrával. Az épület története onnan indul, hogy a nyilvánosság kizárásával teletervezték a Ligetet épületekkel. Aztán amikor a civil aktivisták aktivizálódtak, akkor a kormány emberei ellenkampányba kezdtek, ravaszul keverve a zöldfelület és a valódi parkot jelentő zöldterület fogalmát, azt sugallva, hogy nincs itt semmi látnivaló.
Ezek után a fakedvelő aktivisták elfoglalták a Liget stratégiai pontjait, hogy kikényszerítsék, hogy a hivatalok ne csak a funkcionáriusok elképzeléseit tartsák szem előtt, hanem a tágabb közösség érdekeit is. Az időközben elvégzett közvélemény-kutatások szerint ugyanis a budapestiek 75-55 százaléka elutasította a beruházást.
Mihez vezetett ez? A Liget nem meghallgatta vagy bevonta a civileket, hanem verőembereket bérelt fel. Focihuligánokat, akik nevetve, kamerák előtt verték szét az aktivistákat, hogy folytatódhasson a most agyon ajnározott Zene Háza építése.
Ötvenkilós lányok és ötvenöt kilós fiúk kaptak akkora pofonokat a kamerák előtt, hogy ha mással nem is, de az aszfalttal konzultálhattak.
És itt nem áll meg a történet. Az állami intézmény által felbérelt verőemberek a Zene Háza területén a rendőröket csicskáztatták. Ezen a felvételen 2:35-nél a rendőrökkel ordító, magából kikelt izomember nem tüntető. Ő Tóth Csaba, képesítésére nézve focihuligán, aki a rendőröket utasítgatja, hogy végre megkezdődhessenek a fakivágások.
Az azóta gazdasági bűncselekmények miatt – nem pedig a fenti túlkapások okán – letartóztatott verőember úgy beszél a rendőrökkel, mintha alá tartoznának. És a valóságban alá is tartoztak.
A Zene Háza létrejötte nem a művészet nagyságát, az emberi kreativitás erejét mutatja elsősorban, hanem annak a Fidesz által kiépített informális hatalmi hálónak a működését, ahol a valódi hatókörök már nem az állami rendszer elemeinél, minisztériumnál, rendőrségnél, adóhatóságnál vannak, hanem gyakran a hivatalos funkció nélküli erős embereknél. Az erő a Zene Háza esetében puszta fizikai erőt is jelent.
Azoknak, akik szerint ez túlzás kommentben kirakom a videót, amin egy lányt küld földre egy ránézésre 150 kilós verőember. Meg amin egy zöld érzületű rasztafárit alattomosan gyomron vág az államilag felbérelt verőember. És amin egy kockás inges egyetemi tanárnak tűnő urat vernek arcon.
Persze lehet azt gondolni, hogy a beruházás ellen tiltakozók, a Ligetben évekig táborozó aktivisták irracionális, túlmozgásos zöldek.
Csakhogy irracionálisnak, túlmozgásosnak és zöldnek szabad lenni, és demonstrálni is állampolgári jog. De a közvéleményt megvezetni, átláthatatlan költségvetésekkel trükközni, majd embereket megverni a törvények szerint tilos.
Nem mondom, hogy bárki is bojkottálja az épületet. A legtöbb zenész nincs is olyan helyzetben, hogy visszautasítson fellépéseket, csak mert a koncerthelyszín a demokrácia, és néhány ember konkrét sárba tiprása közepette jött létre,
De elfelejteni sem szabad, hogy az épület lebegő könnyedsége valójában a kidagadó erekkel üvöltő, felelősségre vonástól nem tartó focihuligánok emlékműve.