Orbán az európai muszlimok kristályéjszakájának tervét forralja – állítja egy bosnyák politikus 

Posted by

Németh Árpád
euronews

>Január 25. volt Orbán Viktor korábban tervezett látogatásának időpontja, vendéglátója pedig a minisztertanácsot vezető kormányfő. A tervezett utat beárnyékolta a magyar miniszterelnök nemrégi felvetése, hogyan lehet megoldani egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él. A kérdés, továbbá a Republika Srpska vezetőjének, a Milorad Dodiknak nyújtott 100 millió eurós magyar támogatás; a talán Budapesten megfogalmazott nem hivatalos terv Bosznia-Hercegovina felosztásáról; a magyar uniós bővítési biztos állítólagos szerepe a szerbek elszakadási törekvéseiben; nem utolsósorban pedig a magyar külügyminiszter belengetett vétója bármilyen olyan uniós szankcióra, amely a szerbeket sújtaná, heves reagálásokat váltott ki a Bosznia-Hercegovina többségi lakosságát képviselő politikusok körében. Ottani vélemények szerint az sem kizárt, hogy mindennek a látogatás biztonsági okokra hivatkozó lemondása a célja, amely igazolná a balkáni ország „biztonsági fenyegetését”, és gyengítené politikai pozícióit. A látogatást végül öt nappal az út előtt elhalasztották – a járványhelyzetre hivatkozva.

„Orbán – Dodik révén – az európai muszlimok Kristályéjszakáját készíti elő” – így vélekedik Šemsudin Mehmedović, a bosznia-hercegovinai törvényhozás bosnyák képviselője.

Hogy világos legyen szavainak súlya: a Kristályéjszaka egy egyéjszakás rémálom volt a Németországban élő zsidók számára, amikor 1938. november 9-én a nácik 267 zsinagógát raboltak ki, rongáltak meg vagy döntöttek romba, továbbá 7000, a zsidók tulajdonában álló üzletet gyújtottak fel. Azon az éjszakán százak haltak meg (sokan önkezükkel vetettek véget az életüknek), röviddel később pedig harmincezer zsidót koncentrációs táborokba toloncoltak.

Mehmedović elkeseredett figyelmeztetését az eltelt hónapok eseményei váltották ki.

Szerinte a térségben nem Bosznia a kulcskérdés, hanem az EU viszonyulása a formálódó jobboldali radikális mozgalmakhoz, amelyekhez Dodik, Orbán és Janša tartozik, és egészében véve mindazokhoz, akik Európa politikai stabilitását veszélyeztetik. Bosznia-Hercegovina – mint írta – a magyar külügyminiszter nézete ellenére sem játszik kulcsszerepet a térségben. Kulcsfontosságú ugyanakkor az Európai Unió, és hozzáállása a népirtáshoz.

Kiemelt szerepe van, hogy Magyarország meg kívánja hiúsítani a Dodik elleni uniós szankciókat; hogy a népirtást tagadók oldalán áll; hogy kulcsszerepet játszik a balkáni határok megváltoztatásáról szóló nem hivatalos, úgynevezett non-paper dokumentumok megfogalmazásában; hogy százmillió euróval finanszírozza Dodik elszakadását – sorolja aggályait a képviselő.

Kulcskérdésnek tartja, hogy felülkerekedik-e az EU az az EU felett, amelyben Várhelyi Olivér bővítési biztos Dodik és Vučić megállapodása révén megdönti Bosznia-Hercegovinát, amivel az európai határok megváltoztatásának az útját egyengeti.

Kulcsszerepet játszik az EU válasza Orbán politikájára, amely a boszniai őslakosokat kétmillió muszlim beilleszkedésének a problémájaként kezeli.

„Nem bevándorlók vagyunk, hanem – Orbántól, Dodiktól és a hozzájuk hasonlóktól eltérően – őshonos európai nép. Ők ugyanis nem illeszkedtek be a civilizációs értékekbe, hanem a gonosz oldalán állnak” – írta bejegyzésében Šemsudin Mehmedović.

A képviselő azzal zárta véleményét: „mindenki számára világos, hogy Orbán azon európai erők mozgósítója, amelyek a muszlimok Kristályéjszakáját készítik elő”.

„Szégyenteljes és arcátlan”

Mehmedović tulajdonképpen a háromtagú – bosnyák, szerb és horvát – államelnökség bosnyák tagjának, Šefik Džaferovićnak az álláspontját részletezte, aki már decemberben „szégyenteljesnek és arcátlannak” nevezte a magyar kormányfő nézetét a muszlimokról.

Džaferović akkor Orbán január végére meghirdetett szarajevói látogatására is kitért. Azt mondta, az államfői testületet a meghívó, a kormányfői tisztséget betöltő, szerb nemzetiségű Zoran Tegeltija, a minisztertanács elnöke tájékoztatta a magyar vendég érkezéséről.

„Soha nem akadályoztunk meg senkit, hogy jöjjön. Nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy kértek-e találkozót Bosznia-Hercegovina elnökségével” – mondta az elnökségi tag.

Címkép: Milorad Dodik és Orbán Viktor munkaebédje Laktašiban, 2021. novemberében   –   Szerzői jogok  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda