Nők a digitális világban

Posted by

DemNet blog
>A koronavírus-járvány 2020-ban az egész világot elemi erővel rázta meg. Az egészségügyi rendszerek már alig bírják az embertömegek ellátását, eddig soha nem látott mértékben nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között, és a válságból való gazdasági felépülés akár évekig is eltarthat – írja a DemNet blog.
Ugyanakkor a  koronavírus-járványsoha nem látott módon vetette vissza a nemek közötti egyenlőségben eddig elért eredményeket az egész világon. A Finnish Development NGOs legújabb, a webináron bemutatott jelentése szerint a munkájukat a vírus miatt elvesztő emberek több mint fele nő volt, a járvány által leginkább sújtott szektorban, az egészségügyben, pedig legnagyobb arányban szintén nők dolgoznak. Ezi óriási egészségügyi kockázattal jár.
A világjárvány hatására a cégek és vállalatok számára az egyetlen túlélési stratégiát az online munkára való átállás jelentette. Ez azonban, míg a férfiak által dominált tech szektorban könnyebben megoldható volt, így nem járt a munkavállalók számára munkájuk elvesztésével, a nőkkel telített gondoskodási szektorokban és a szociális ellátásban nem volt megvalósítható. A járvány így nők tömegét kényszerítette arra, hogy a tervezettnél korábban hagyják ott a munkájukat, míg a férfiakra ez kisebb arányban volt jellemző.
Ráadásul az alacsony és közepes bevételű országokban a nők ma 8 százalékkal kevesebb eséllyel rendelkeznek mobiltelefonnal, és 20 százalékkal kisebb valószínűséggel van okostelefonjuk, mint a férfiaknak. A telefonhasználat mellett azonban az internethasználatban is éles eltérések mutatkoznak: a nők mindössze 48 százaléka használja az internetet a férfiak 58 százalékához képest, a mobilnethez pedig 300 millióval kevesebb nő tud hozzáférni, mint férfi.

A nemek között a telefonhasználat szempontjából különbségek vannak abban is, mire használják a készülékeket: a nők sokkal kevésbé használják a telefont a mindennapos teendők elvégzésére a férfiakhoz képest, és kisebb tudással rendelkeznek a már jóval több számítástechnikai hozzáértést igénylő területeken, mint például a programozásban. A jelentés arról is beszámol, hogy egy 25 országban készült felmérés szerint azok a fiatal felnőtt férfiak, akiknek van hozzáférésük mobiltelefonhoz, jóval több dologra is használják azt, mint a fiatal nők: míg a férfiak gyakran játékra vagy a pénzügyek intézésére használják telefonjaikat, addig a nők ennél sokkal alapvetőbb funkciókat, például a telefonálást és számolást végzik gyakrabban telefonjaikon.
Mint ahogy az élet számos területén, a nemek közötti digitális különbségek hátterében is a káros és régóta fennálló társadalmi előítéletek állnak, amelyek lányok és nők millióitól vonják meg az autonómiát és a döntéshozatalban történő részvételt. A jelentésben említett ugandai CARE szervezet például arról számolt be, hogy még ha a nőknek volt is mobiltelefonjuk, sokan képtelenek voltak használni őket, mert nem volt hozzá SIM-kártyájuk. SIM-kártya vásárlásához pedig hivatalos okmányra van szükség, ami sokkal kevesebb nőnek van, mint férfinak. Tanzániában a fennálló patriarchális rendszer miatt a nőket gyakran abban is korlátozzák, mire használhatják a készülékeiket. Még ha rendelkeznek is saját mobiltelefonnal, azt, hogy mikor és mire használhatják a telefont, nem ritkán a közösség egyik férfi tagja határozza meg.
A nem megfelelő internet és a digitális eszközök hiánya 2020-ban csak tovább növelte a marginalizált csoportok egyenlőtlenségeit, hiszen a munka és az oktatás világa is kénytelen volt online folytatódni. Az elégtelen minőségű internet és a telefonokhoz, számítógépekhez való hozzáférés ellehetetlenülése a szegénységből való kitörés lehetőségét vágta el milliók számára – halmozottan érintve a lányokat és nőket.  Az internethasználatban való korlátozás nők milliói számára jelent problémát a koronavírus idején, azonban akadályokkal kellett szembenézniük azoknak a nőknek és lányoknak is, akiknek eddig is volt megfelelő internetelérése. A jelentés ugyanis megemlíti, hogy a koronavírus-járvány alatti bezártság időszakában egyre több nő volt kitéve nemi alapú internetes zaklatásnak, bántalmazásnak és szexuális erőszaknak.

Címkép: Telefonáló nő Tanzániában. Neki engedték.