Mert cigány

Posted by

Gergely Tamás
>Zlatan Ibrahimović minden idők legjobb svéd futballistájának számít. Játszott majd’minden nagy európai klubban, egyesek Cristiano Ronaldohoz hasonlítják. Nagyobb a híre a világon, mind az ismert IKEÁnak. Ő a svéd. Björn Borg, ugye, már nem játszik, és különben is teniszezett, nem a bőrt rúgta.
Nos, vele történt meg pár héttel ezelőtt, hogy amikor csapata, a Milan otthon a Romával játszott, a Roma szurkolói énekelni kezdték a Cigány vagy című dalt. Lehet, hogy a dal miatt nem sikerült Zlatannak berúgnia már a hosszabbításban a nekik megítélt 11-est. Én korábban hallottam úgy nyilatkozni, hogy bosnyák származású, és Svédországban nincs baj azzal, hogy bevándorló és hogy milyen bevándorló, viszont a Footboll Italia szerint nem ez az első alkalom, hogy rasszista kifejezésekkel illetik Olaszországban.
Zlatan azt nyilatkozta, hogy minden ilyen támadás a közönség részéről neki erőt ad, hogy jobban teljesítsen, ugyanis a skandálásuk komoly adrenalin forrás. Lehet, hogy úgy van, én itthon  futballmeccsekre nem járok , rosszul érzem magam. Minden alkalommal, amikor valamelyik játékost származása, bőre színe, egyéb okok miatt kifütyölnek. Ha a bántalmazás Magyarországon történik, egyenesen szégyellem magam. Itt, stockholmi magányomban.
Az is mar belülről, hogy egyre gyakoribb az ilyen eset, és egyre durvább a hangvétel. És nemcsak a lelátók közönségével van baj szerte a világon, az általános morálszint  a köznapokban, a politikában  csökkent. Vagy csak több hír jut el hozzám, mert egyetlen nagy falu lett világ, nem tudom.
A MilanRoma meccsen a rasszista támadásnak úgy lett vége, hogy a Roma edzője, Mourinho leállította a skandálást, éneklést. Szerencse, hogy van egy személy, akire hallgatnak. Mi lesz, ha már a jobb érzésű ”mourinhok” sem mernek kiállni a megtámadott ”zlatanok” mellett?