Forgó fideszes

Posted by

Szele Tamás
>Nehéz dolga van most kormánypárti polgártársainknak, igen nehéz. Hitük minden erejére szükségük van, sőt, annak rugalmasságára is ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a Párt állandó fordulataihoz, márpedig az már nem is úgy forgolódik, mint a szélkakas, hanem pörög, akár a búgócsiga. Csak győzzön utána fordulni a vélemény. Alig pár napja történt, hogy meg kellett fejtenem Szánthó Miklós feladványát, ami állítólag a kormányoldal számára tökéletesen érthető volt – meglehet, mármint azok számára, akik minden nap olvassák a kötelező elvi alapvetéseket a Magyar Nemzetben – és amely így szólt:„A polgári-konzervatív kormány testtartása rést ütött a planetáris manipuláció pajzsán, példát mutat mintateremtésből. Mi, magyar konzervatívok megtörjük a kritika nélküli nyugatmásolás szokását és helyette saját, sikeres példákat teremtünk a világ számára.”
Ennek röviden az volna a veleje – idézet volt különben Szánthó egy pár nappal korábbi, kevéssé olvasott írásából – hogy míg az ellenzék minden hajszálgyökerével a dekadens és alkonyába hajló Nyugathoz kötődik, őket majmolja, velük együtt is fog elbukni, addig a magyar kormány és hívei mentesek ettől, eb ura fakó, nekik nem diktál a Nyugat, a maguk útját járják, azon is vezetik az országot.
Szánthó mester sokat olvashatta Spenglert, aki épp száz éve adta ki „A Nyugat alkonya” második kötetét, és mintha sok szempontból Szánthó atyamestere lett volna – a Nyugat szempontjából pedig megjegyezném, hogy szép, hosszú ez az alkony, meg kell hagyni. Spengler tanításain sokan nevelkedtek a mai kormánykörök holdudvarából, csakhogy akármi legyek, ha most nem káromkodnak mindahányan. Mert pénteken, január 14-én még az volt a jelszó, hogy „abcúg Nyugat”, maga Szánthó adta ki, kezében a vezéri buzogánnyal.

Ellenben pár nappal később Donald Trump és Orbán Viktor telefonon tárgyaltak egymással. Ki hívott kit? Tán sosem fogjuk megtudni, mindenesetre gratuláltak egymásnak a nem tudom, mihez, és megegyeztek az illegális migráció visszaszorításában. Hogy miről tárgyalhat egymással egy aktív miniszterelnök és valaki, akinek most már semmi köze a hatalomhoz, szimpla elnökjelölt, ha ugyan kitart 2024-ig, az jó kérdés, melyre nem az MTI-ből fogunk választ kapni, az még nagyobb rejtvény, mihez gratuláltak kölcsönösen – egyetlen közös vonásuk, hogy mindketten választási kampányra készülnek, csak az egyik korábban, a másik később. Én mindenesetre nagyon szívesen gratulálnék ahhoz Orbán Viktornak úgy április közepén-végén, amihez Trumpnak lehetett 2020 novemberében. Egy dolog tagadhatatlan viszont: Trump mindenképpen a dekadens, rothadó Nyugat része. Szóval, előbb abcúg Nyugat, most már éljen Nyugat. Szánthó mester meg víg csűrdöngölőt jár egy széttépett Magyar Nemzet maradványain.

De mondjuk, hogy nem a Nyugatot utálják, mert az terem néha olyan értékes vackorokat és bolondgombákat is, mint a volt amerikai elnök, hanem csak azt az átkozott, kommunista-balliberális, mindeneket megrontó médiáját, azt tán csak szabad? Nem szabad: hátrább az agarakkal, ideológusok és az egerekkel, kommenthuszárok, janicsárok – a nyugati médiát is szeretni kell. Neem az egészet, sőt, de van, akit mégis. Például Tucker Carlsont és Dennis Pragert, ahogy korábban Steve Bannont és Milo Yiannopoulost is. Drága barátaink ők nekünk. Bannon – akitől a minap elvették olaszországi altr-right elitet képző kolostorát – korábban húszezer dollár honoráriumért tartott a Várkert Bazárban egy rövid előadást, Milo Yiannopoulos egy másik magyarországi rendezvényen ugyanennyiért, most meg kiderült, hogy Dennis Prager konzervatív rádiós személyiség harmincezret kapott azért, hogy tavaly nyáron fellépjen a Mathias Corvimus Collegium (MCC) rendezvényén, félórát beszéljen, tizenöt percig meg egy podcastet tartson. Idézzük az Átlátszót:

„9,4 millió forintnak megfelelő összeget (30 000 dollárt) fizetett a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) az amerikai jobboldal médiacelebjének, Dennis Pragernek tavaly augusztusi fellépéséért az MCC Feszten Esztergomban, ahol a magyar kormányt dicsérte és a nyugati kultúra megmentőjeként tüntette fel – tudta meg a Southern Poverty Law Center. (…) A szerződés szerint Dennis Prager – aki egy népszerű rádióműsor házigazdája és a jobboldali PragerU társalapítója – két részletben kapta meg a pénzt:

  • 15 ezer dollárt fizettek neki a fesztiválon mondott, nagyjából 30 perces Média és szólásszabadság címmel elhangzott beszédéért;
  • szintén 15 ezret kapott egy fél órás podcast-műsorért, amiben az oktatás helyzetéről volt szó.

A Hatewatch megkeresésére Prager közölte, hogy a honorárium harmadát, nagyjából hárommillió forintot business class repülőjegyre költötte, így valójában csak húszezer dollárt kapott. A szerződés szerint emellett szállás is járt neki, amit az MCC „saját költségén” biztosított.” (Átlátszó)

Azért így is maradt neki húszezer dollárja, de így jár, aki nem tud szerződni: ki kell kötni munka előtt, hogy az útiköltséget a megrendelő állja. És mit mondott emberünk ezért a kis villamospénzért?

„Prager a rendezvényen többek között arról beszélt, hogy az LMBTQ témák propagandaként jelennek meg az iskolákban, nem oktatási céllal, továbbá úgy emlegette Magyarországot, mint a „nyugati kultúra megmentőjét”. De a sajtószabadság kérdése is terítékre került: Prager szerint semmi probléma nincs ezen a területen hazánkban, azon kívül, hogy a jobboldali hangokat megpróbálják elnyomni.” (Átlátszó)

Hát ezt nagyjából következmények nélkül el lehet mondani majdnem tíz millióért egy jól őrzött, exkluzív MCC-rendezvényen, de próbálta volna egy nyócker kocsmában, a mondókája végén biztos, hogy svédtorna következik, pláne, ha a magyar jólétet is előveszi.

És mennyit kapott Tucker Carlson, aki ugyanott, ugyanakkor lépett fel, de mellé még készített egy interjút is Orbán Viktorral?

Hivatalosan semmit, hivatalosan a Fox News küldte forgatni a stábjával együtt. Nem hivatalosan azonban honvédségi helikopterek szállították, harminc évre titkosítva, mennyiért, és tudjuk, mennyibe kerülnek nála ezek az interjúk: ha nem is 2021-ben, hanem 2019-ben, de a magyar kormány 265 ezer dollárt (azaz mintegy 80 millió forintot) fizetett a washingtoni Policy Impact Strategic Communications nevű lobbicégnek többek között azért, hogy létrejöjjön Tuker Carlson műsorában egy körülbelül 4 perces interjú Szijjártó Péterrel. Az erről szóló dokumentumot Anna Massoglia, az Open Secrets újságírója tette közzé a Twitteren. De vegyük úgy, hogy ingyen jött, szerelemből, mert a Fox vezetősége két év alatt lelkileg megváltozott, feladta korábbi, anyagias elveit és az illiberalizmus nemzetközi érdekit támogatván, a legtisztább jószándéktól vezérelve tavaly ingyen adta azt, amit két évvel korábban még nyolcvan millióért mért.

Sőt, ezek szerint az újabb, tegnapi Szijjártó-interjút is ingyen forgatta Carlson, mert bizony a mi kis külügyérünk tegnap este is adásba került a Foxnál. Tönkre fognak menni a nagy jótékonyságban ezek az amerikai idealisták, én mondom. És miről volt szó? Első sorban arról, hogy Carlson dokumentumfilmet forgatott itteni látogatásáról „Magyarország kontra Soros – harc a civilizációért” címmel, mához egy hétre mutatják be a Fox Newson, bizonyára igen szép lesz, de főként tanulságos. Ilyen címmel egyéb nem is lehet, remélem, Magyarországon rögtön az Elk*rtuk után mutatja be a televízió, úgy lenne csak hatásos. Miután Carlson kellőképpen felvezette, szóhoz jutott Szíjjártó is, és elsőként azt mondta el, hogy sosem volt diplomata, csak a diplomaták főnöke, ő politikus.

No, ezt elhisszük neki. Ez látszik. Aztán közölte, hogy Tucker „a valóságot mutatja be Magyarországról”, és ez igen ritka dolog, mert többnyire „azokkal a hazugságokkal és álhírekkel kell szembesülnünk, amelyeket a nemzetközi liberális fősodor hoz létre”. Mint a HVG írja:

„Arról is beszélt Szijjártó, hogy szerinte a liberális véleményvezérek azért gyűlölik Magyarországot, mert patrióta, keresztényalapú politikát valósít meg, sikeres és progresszív, márpedig szerintük ez csak szélsőségesen liberális országok tudják elérni. Szerinte azért akarják, hogy a Fidesz elveszítse a parlamenti választást, mert ezzel az utolsó sikeres konzervatív kormányt is eltüntetnék a hatalomból, és elmondhatnák, hogy valóban a liberális mainstream az egyetlen sikeres ideológia a világon.” (HVG)

Összedőlne a világ, ha néha mondana valami újat is. Mindenesetre állítólag ez is ingyen volt, a jövő heti bemutató is ingyen lesz – na, ne nézzük már hülyének egymást. A Foxnál semmi sincs ingyen, amit a két évvel ezelőtti számla is bizonyít. Legfeljebb most már bizalmasan kezelik a könyvelést. Hogy annak mi a cafrangos fityfene értelme van, miszerint a magyar választások előtt az Egyesült Államokban népszerűsítik a magyar kormánypártot, a televíziónézők, tehát nem a politikai döntéshozók körében, azt képtelenség megmagyarázni, ugyanis a Fox nézői nem szavaznak Magyarországon. Ez valami olyan betegség lehet, mint amikor az amerikai választási kampány idején Donald Trumpot népszerűsítették egyes körök minálunk: mivel a magyar választók sem szavazhattak az Egyesült Államokban, kidobott pénz volt az is. Értelmetlen látszattevékenység.

De végsül is: mit gondoljon a kormánypárti választó? Egyik nap „abcúg Nyugat, abcúg dekadencia”, rögtön utána Trump és Orbán édes kettesben fecserésznek valamit a telefonban (és nem hiszem, hogy Orbán most is lecsót főzött), utána kiderül, hogy mi tartjuk el a most, tehát a Biden-adminisztráció idején az állami támogatásoktól elesett amerikai alt-right egy részét, ráadásul olyan összegekkel fizetjük őket, amik nálunk magasak, náluk erősen közepesek? Most akkor szeretni kell a Nyugatot vagy utálni?

Vagy mikor melyiket kell, a választó csak ne kérdezősködjön, ne gondolkodjon, vegyen egy pártlapot és mondja mindig azt, ami abban van? Ha csak úgy nem. Fárasztó lehet ez a sok forgolódás és sok pazarlással jár, amondó vagyok. Bele is fognak szédülni. Vagy ez már megtörtént?

Címkép: Orbán Amerika Carlson

forgókínpad blog