Orbán a magyar uniós biztos segítségével kavar a Balkánon

Posted by
Ara-Kovács Attila
>Bajban van Várhelyi Olivér bővítésért felelős magyar uniós biztos, ugyanis hónapok óta az vád éri, hogy párthűségből támogatja a tekintélyelvű magyar miniszterelnök, Orbán Viktor törekvéseit a Nyugat-Balkánon. Most meg azzal próbálkozik, hogy Andrzej Sadoś lengyel EU-nagykövet személyében szövetséges lengyel politikus kapja meg az unióban a szomszédságpolitika egyik legfontosabb tisztségét, a bővítésért felelős főigazgatóság vezetői posztját. Az Európai Bizottság tagjainak hivatalba lépésükkor le kell tenniük hazájuk képviseletéről, és kizárólag az unió érdekében tevékenykedhetnek, de Várhelyinél ez a feltétel láthatólag nem teljesült. Várhelyi Olivér ténykedését évek óta egyre nagyobb ellenérzés kíséri bizottsági és tagállami körökben is, mivel tetten érhető módon főként az egykori Jugoszlávia területén korábbi főnöke hatalmi érdekeit szolgálja. Márpedig Orbán az arra kapható magyar médiavállalkozók segítségével a demokráciaellenes erőket támogatja a régióban.
A legújabb fejlemény az, hogy ha a Várhelyi Olivér által kiszemelt lengyel EU-nagykövet, a nemzeti-populista kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) odaadó híve kerül a biztos által felügyelt főigazgatóság élére, akkor a területet két olyan kormány képviselője felügyeli, amely ellen jogállami eljárás folyik. Ez pedig sokakat riadalommal tölt el, nem csupán az EU Bizottságában.
Ott a magyar politikus miatt már a kezdetek óta rossz a hangulat, de annyira, hogy a hat igazgató poszt közül négyet csupán ideiglenesen töltöttek be, mert szinte senki sem akar a magyar uniós biztosnak dolgozni, aki csak keresztbe tesz a közös uniós politikának. Példa rá, hogy egy szót sem szólt a korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök magyarországi befogadásáról, pedig a Nikola Gruevszkinek adott politikai menedékjog megadása arculcsapást jelent az EU-nak, amely a jogállam megerősítésére törekszik a térségben.
(A Die Presse cikke csak előfizetőknek olvasható.)
Megjegyzés: Kormányvátás után az ilyen gazembereknek nincs helyük a közéletben. És ha a Bizottság nem hajlandó megválni tőlük, akkor Ursula von der Leyen kabinetjét, bizalommegvonással menesztenie kell az Európai Parlamentnek. Pont úgy, ahogy a Jacques Santer vezette, megatehetetlen és tehetségtelen Bizottsággal tette 1999-ben.

Címkép: Orbán Várhelyi Olivérrel