Nyelvi börtönben élünk

Posted by
Vásárhelyi Mária
>Békeidőben nehéz nagyobb tragédiát elképzelni egy ország számára, mintha a regnáló hatalmi elit az ország elbutításában, szellemi színvonalának folyamatos rombolásában érdekelt. Márpedig nálunk éppen ez a helyzet.
Évtizedek óta tartó meggyőződésem, hogy Magyarország sorozatos történelmi tragédiáinak, rossz, esetenként öngyilkos politikai döntéseinek, sodródásának egyik legfontosabb oka a nyelvi bezártság. És itt nem csak arra gondolok, hogy a legtöbb európai országgal szemben mi vagyunk azok, akiknek a nyelve egyetlen más néphez, nagyobb nyelvcsaládhoz sem tartozik és ez önmagában a bezártság irányába mutat, hanem arra is, hogy az egész Unióban nálunk vannak a legkevesebben, akik legalább egy idegen nyelvet, legalább alapfokon beszélnek.
Nálunk mindössze a lakosság 37 százaléka beszél egy idegen nyelven, ugyanez az arány Lengyelországban 62, Csehországban 69, Romániában 74, Szlovákiában 85, Szlovéniában 92 százalék és még Bulgáriában is magasabb, mint nálunk. És ami talán ennél is tragikusabb, ugyancsak sereghajtók vagyunk a fiatalok idegennyelvismeretének területén. Nálunk még ma is a 30 év alattiak közel egyharmada egyetlen idegen nyelvet sem ismer. Ami persze, annak ismeretében, hogy ugyanennek a generációnak az egynegyede funkcionális analfabéta, nem is annyira meglepő. Ráadásul az előbb felsorolt országok mindegyikének nyelve egy tágabb nyelvcsaládhoz tartozik, ami önmagában megkönnyíti a kommunikációt más népekkel. Az idegennyelv tudás nemcsak azért létfontosságú egy országnak, amely lépést szeretne tartani a fejlődéssel, mert ablak a világra, hanem azért is mert egy idegen nyelv megtanulása nemcsak a kommunikációs és tájékozódási, hanem a gondolkodási képességeket is javítja.
Akik egyetlen idegen nyelvet sem értenek, beszélnek, azok valósággal belesülnek a magyar valóságba. Olyanok, mint akik egész életüket zárt ajtók mögött, négy fal közé szorítva élnék le az életüket. Azok nem fogják megtudni, hogy más országokban harmad-negyedannyian haltak meg covidban, mint nálunk, hogy máshol ingyen tesztelik és látják el maszkkal az embereket, hogy ott nem kitiltják, hanem behívják a médiát a covid-osztályokra, hogy az emberek lássák, hogy milyen állapotba kerülhetnek a fertőzöttek. Nem tudnak arról, hogy máshol a korrupt vezetőket előbb vagy utóbb elűzik a hatalomból. Nekik azt sulykolja a kormánypropaganda, hogy korrupció mindenhol van, ezen nem érdemes háborogni, és nem tudják, hogy Svédországban három tábla csoki hivatali pénzből történő vásárlásáért kirúgták az egyik minisztert.
Sőt arról sem tudnak, hogy a “baráti Szlovéniában”, amelynek miniszterelnöke Orbánhoz hasonló gazember, nem tudta megakadályozni, hogy a fél kormány belebukjon a korrupt módon beszerezett lélegeztetőgépek miatt kirobbant botrányba.
És nem tudják, hogy nincs még egy ország, ahol a munkanélküli segély mindössze három hónapig jár vagy ahol semmiféle támogatást nem adtak a járvány idején munka nélkül maradtaknak.
Akik nem beszélnek egyetlen idegen nyelvet sem, azok többsége azt gondolja, hogy a járvány az olyan dolog, amelyben mindenhol annyian halnak meg, mint Magyarországon, az állam mindenhol magukra hagyja embereket.
Elhiszik, hogy a brutális méretű korrupció a hatalom elkerülhetetlen velejárója, mert az erősebb kutya …..
És az Orbán-kormánynak éppen azaz érdeke, hogy a lakosság maradjon ilyen tájékozatlan, tudatlan, zárt gondolkodású. Hiszen éppen ezekből a körökből rekrutálódik a fidesz szavazóbázisának derékhada, akik ha tájékozottabbak lennének a világ dolgairól, hamar rájönnének, hogy nem a fidesz-világ a létező világok legjobbika. A kormány ezért mond le olyan könnyedén a diákok beígért nyelvi képzéséről, ezért hagyják évről-évre, hogy egyetlen nyelvvizsga nélkül is diplomához juthassanak a végzős egyetemisták, ezért nem tesznek erőfeszítéseket a nyelvi képzés színvonalának emelése a nyelvtanárok pályán tartása érdekében. Számos ismerősöm meséli, hogy bár általános iskolás gyermeke nyelvi osztályba jár, évek óta nincs idegennyelv oktatás, mert nincs tanár.
Azok a posztszocialista országok, ahol hangsúlyt helyeztek az idegennyelv oktatásra, már régen leköröztek bennünket gazdaságilag is és ott előbb-utóbb megbuknak a korrupt, zsarnokok, mert az emberek látják, hogy nem mindenhol működik úgy a politika, ahogy náluk és nem lehet nekik mindenféle hazugságot beadni Brüsszelről, a haldokló Nyugatról, az amerikai imperializmusról, és a saját népük lázadását vérbe fojtó diktátorokról. Magyarország egy nyelvi zárvány Európában, ahol a közjó azt kívánná, hogy más országnál is nagyobb erőfeszítések történjenek a nyelvtudás színvonalának emelése érdekében.
Az Orbán-kormánynak viszont éppen azaz érdeke, hogy fenntartsa azt a nyelvi börtönt, amiben élünk. Az ellenzék programjában kiemelt jelentőséget kell hogy kapjon az idegennyelv oktatási színvonalának drasztikus emelése, a nyelvtanárok anyagi megbecsültségnek látványos növekedése, az államilag támogatott felnőtt idegennyelv oktatás népszerűsítése, ha azt akarjuk, hogy egyszer végre kitörhessen az ország ebből a zárványlétből.

Címkép: Pápai Gábor: Karácsony és a gyenge nyelvtudás