Lehet, hogy marad a magas energiaár, akár éveken át

Posted by

Helyben.hu
>A korábbi várakozásokkal szemben lehetséges, hogy jó ideig velünk marad a rendkívül magas energiaár, ami az egyéni és önkormányzati felhasználókat egyaránt sújtani fogja. Tavaly decemberben áramfogyasztási rekord dőlt meg, a rezsicsökkentés ára évente ezermilliárdos tétel, ami idővel valahol biztosan megjelenik mindenki pénztárcájában. Épp, ahogyan a benzin ára is.

>A pandémia okozta gazdasági visszaesés után nagyarányú felépülés következett be a világgazdaságban, így Magyarországon is. Elemzők azzal számoltak, hogy az emiatti energiaigény-többlet felhajtja ugyan az árakat, de ez már idén lecseng. Most azonban egyre több szakértő látja úgy, hogy – több ok miatt – még jó ideig nem térnek vissza a korábbi évek olaj-, gáz-, és áramárai. Jelenleg is 87-88 dollár körüli a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára, ami a 2021-es, rémesen magas költségek beragadását vetíti elő. Emiatt egyre nő a hazai „rezsicsökkentett” és a tényleges árak közti különbség. A minap a Portfolio tudósítása szerint Pletser Tamás, az Erste Bank energiapiaci elemzője ismét arról beszélt, hogy ha a tavaly november-decemberi extrém gáz- és áramárak maradnának fenn 2022-ben, akkor a rezsicsökkentéssel védett szektorok (gáz, áram, víziközmű, távhő) együttes költségvetési terhe az éves magyar GDP 2-2,5 százalékát is kitehetné. Ez 1100-1700 milliárd forint lenne, vagyis ennyi a piaci és a befagyasztott árak közötti különbség terhe. (Összehasonlításul: a tb-kassza éves kiadási tétele 2500-2600 milliárd forint évente.)

A villamosenergia-rendszerirányító (Mavir) adatai szerint 2021. decemberében minden eddiginél több áram fogyott az országban, és a trendvonal folyamatosan emelkedő. Amint arról a helyben.hu több írásban beszámolt, ezek a folyamatok nem állnak meg a fogyasztóknál, még ha a kormány kétségbeesetten igyekszik is ennek ellenkezőjéről meggyőzni az országot. A magánfogyasztók „rezsicsökkentésének” előbb ismertetett ára mellett az önkormányzatok is egyre nagyobb nehézséggel képesek fenntartani intézményeik energiaellátását, vagy a távhőszolgáltatást. Ha a kormány az eddiginél is szélesebb körre terjeszti ki a „védelmet”, az még hatalmasabb léket üt a központi költségvetésen, ami más csatornákon végül minden egyes embernél megjelenik adóemelés vagy más kiadáscsökkentés formájában.

Jelenleg is érvényes az autóüzemanyagokra bevezetett részbeni sapka, a 480 forintos 95-ös és 98-as árstop. A GKI számítása szerint is az olaj ára nemhogy csökkenni nem fog, inkább jelentősen emelkedik. Ők már idén 150 dolláros árral számolnak, ami – ha megszűnik a mesterséges plafon – 700 forint körüli kútárat vonna maga után pár hónap múlva. Más elemzők ennél optimistábbak, de ezek sem zárnak ki 600 forintos benzinárat.