A sötétben is elárulja őket illatuk

Posted by
Lendvai Ildikó
>Amikor egy dandártábornok közölte, hogy az Operatív Törzs anyagai márpedig 10 évig titkosak, rögtön eszembe jutottak a kislánykoromban divatos emlékkönyvek. Azokban volt szokás a papír sarkát behajtani, és ráírni: Titok! Sőt, az egész emlékkönyvet kis lakat zárta. A “titok”felirat mögé,a csücsökben eldugva legtöbbször a következő aranyigazságot volt szokás írni: “Légy szerény, mint az ibolya,/ melyet a sötétben is elárul az illata!”
Biztos vagyok benne, hogy most is a szerénység van a titkolózás mögött. A kormány és az Operatív Törzs merő szerénységből tartja titokban, milyen alaposan, mennyi adat és háttértanulmány alapján szokott a lehető legmegalapozottabban dönteni és tájékoztatást adni. Néha kicsit össze-vissza, mert legutóbb pl. Kásler miniszter olyan adatokat ismertetett, amelyek szerint -már ha stimmelnének- a Coviddal kórházba kerülők fele meghal. Ez azért remélhetőleg nem lehet így, dehát istenem, a miniszter is belezavarodhat néha. Ami viszont már régen nem titok.
Most csak azt várom, mikor terjed át a kötelező szerénység és a vele járó titkolózás a többi operatív törzsre is. Mert hogy a nagy sikerre való tekintettel több is alakult. Van két gazdasági jellegű, Szíjjártó illetve Varga vezetésével, és volt egy, “a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs”, melyet Novák Katalin vezetett. Ez utóbbi már befejezte működését, mondván, a közösségi életet már remekül újraindították.
Elábrándozom: vajon ha a járványkezelést is ilyen eredményesen végzi az abban illetékes operatív törzs, akkor most dr. Müller Cecília lehetne a köztársasági elnökünk? Kicsit még gondolkodnom kell, kit szeretnék jobban.
Addig viszont marad a titkosítás. Nem baj. A kormány és a Törzsfőnökök sötétet csináltak, de a sötétben is elárulja őket illatuk. Olvastam az emlékkönyvemben…