Djokovics a COVID gyógymódjára fogad, miközben tenisztörténelmet akar írni

Posted by

Nikolaj Skydsgaard
Reuters

>KOPPENHÁGA, január 19. (Reuters) – A világjárvány megakadályozta Novak Djokovics menetelését a tenisztörténelem felé, így a 34 éves játékos a COVID gyógymódjában bízhat, hogy még az ideje lejárta előtt egy újabb dicsőséges Grand Slam-tornát nyerjen. A szerb szupersztár, aki a globális oltási vita középpontjába került, amikor sikertelenül próbált meg oltás nélkül Ausztráliába utazni, többségi részesedéssel rendelkezik egy dán biotechnológiai cégben, amely a COVID-19 elleni kezelés kifejlesztését tűzte ki célul – mondta a cég vezérigazgatója a Reutersnek. 

A QuantBioRes főnöke, Ivan Loncarevic, aki magát vállalkozóként jellemezte, elmondta, hogy a teniszező 2020 júniusában vásárolta meg a cég 80%-os részesedését, de nem volt hajlandó megmondani, hogy mekkora összegről van szó. A cég egy olyan peptidet fejleszt, amely gátolja a koronavírus emberi sejtbe jutását, és arra számít, hogy idén nyáron klinikai vizsgálatokat indítanak Nagy-Britanniában – mondta Loncarevic, aki hangsúlyozta, hogy a cég a betegség kezelésén, nem pedig egy vakcinán dolgozik.

A vezérigazgató elmondta, hogy a cégnek mintegy tucatnyi kutatója dolgozik Dániában, Ausztráliában és Szlovéniában. A dán cégnyilvántartás szerint Djokovic és felesége, Jelena a cég 40,8, illetve 39,2 százalékát birtokolja. Djokovic szóvivője nem reagált egyelőre a Reuters kérdéseire.

Djokovic hatalmas sikereket ért el – a Forbes 2021-ben a világ 50 legjobban fizetett sportolója közé sorolta. A pályán szerzett jövedelmét 4,5 millió dollárra becsülte, ami eltörpül a 30 millió dollár mellett, amit a lap szerint a pályán kívül keresett. Mégis lehet, hogy az idő nem áll a világelső mellé abban a törekvésében, hogy a történelem legnagyobb játékosának tekintsék, mivel  30-as évei közepe felé jár. Nagyon szerette volna megnyerni ebben a hónapban az Australian Opent. Így akarta 21. Grand Slam-címével megelőzni az ősriválisokat, Roger Federert és Rafael Nadalt. Djokovic most azt kockáztatja, hogy teljesen kimarad a teniszből, mivel a járvány harmadik évében szigorodnak a be nem oltott utazókra vonatkozó szabályok, és egyes versenyek rendezői újragondolják a mentességeket is. A legközvetlenebb aggodaloma most a következő Grand Slam-viadal – a májusi francia nyílt bajnokság, ahol Nadal eddig már elképesztő módon tizenhárom bajnoki címet gyűjtött össze – miatt van.  Az ország sportminisztériuma hétfőn közölte, hogy nem lesz mentesség az új oltási törvény alól.

Címkép: Novak Djokovics szerb teniszező érkezik a Nikola Tesla repülőtérre, miután az ausztrál szövetségi bíróság helybenhagyta a kormány döntését, hogy törölték a vízumát, hogy játszhasson az Australian Openen, Belgrádban, Szerbiában 2022. január 17-én. REUTERS/Christopher Pike