Orbán akkor vitázik, ha az ellenzék jelöltje olyan meggyőző, hogy kitérni nagyobb veszteséggel fenyeget

Posted by
Bencsik Gábor
>Zajlik a vita arról, hogy lesz-e Orbán-Márki-Zay miniszterelnök-jelölti vita, és egyáltalán, kell-e lennie. Legújabban Vona Gábor fejtette ki erről a véleményét, ezúttal sutba vágva újabban tapasztalt tárgyilagosságát, és egyenesen gyávasággal vádolva Orbánt azért, mert várhatóan nem áll kötélnek.
Szögezzük le, hogy noha Orbán politikai bátorságát megkérdőjelezni egyszerűen ostobaság, ebben a kérdésben az érzelmek egyáltalán nem játszanak szerepet. Egy ilyen döntés merőben költség-haszon elemzés alapján dől el: a politikus mit nyer és mit veszít, ha vállalja, mit nyer és veszít, ha nem.
Nos, nézzük Orbán szemszögéből. Mit nyer, ha vállalja a vitát? Semmit. A politikusi képességeit, kormányzati teljesítményét már mindenki ismeri, a választók már tudják, ki ő és mit akar. Itt már el is dőlhetne a dolog, de nézzük a másik oldalt is: mit veszíthet? Veszíthet támogatót amiatt, mert nem áll ki vitára? Aligha. Viszont a maga szintjére emelheti, fölértékelheti, megerősítheti a nála összehasonlíthatatlanul gyengébb helyzetű, a politikában éppen csak botladozó ellenfelét, óriási presztízsértékű pódiumot ácsolhat alá. Egy ilyen politikai akcióba, ami bőven fenyeget veszteségekkel, de nulla hasznot ígér, csak egy dilettáns hagyja magát beleprovokálni.

Vita majd akkor lesz, ha az ellenzék olyan meggyőző jelöltet állít, aki elől kitérni nagyobb veszteséggel fenyeget, mint kiállni ellene. Ettől egyelőre nagyon messze vagyunk.

Címkép: Orbán a kínai vakcinával