MZP-vel és az összefogással valódi esélyek jelentek meg

Posted by
Tömpe István
>Márki-Zay győzelme felkavaró élményt jelentett az ellenzéki oldalon, felborult a Hatok által addig karbantartott erőegyensúly. Igen, MZP legyőzte az ellenzéket, de persze ellenzékváltás nem történt, mert nincs másik ellenzék. A folytatásban többen elutasították az eredményt, és feszültségeket okozott az is, hogy Márki-Zay, aki – csekély háttérrel – hatalmas karizmatikus futamot mutatott be, lekezelően nyilatkozott szövetségesei némelyikéről. Nemcsak efféle helyzetekben, hanem egyébként is tudni kell, hogy az érintett pártok tagjai között többségben vannak a tisztességes emberek, még ha sokan nem is mentek volna át az ártatlansági próbán. És hát MZP-t egyelőre nem veszik körbe jól szervezett, nagyszámú, jobbközép, tisztalelkű és tisztamúltú csapatok.
Az év utolsó két hónapjának pangását az addig nagyon bizakodó ellenzéki közvélemény csalódásként élte meg. Hiányoztak az erőteljes közös fellépések, Márki-Zay ellenes Fb-kampányok indultak be, de a miniszterelnök-jelöltet sem kellett félteni idézhető félreszólások dolgában. Ebben a pár hétben Márki-Zay együttműködési hajlandósága alig mutatkozott meg, és az is tény, hogy az ellene folytatott Fb-kampány túltett minden mértéken. Gyurcsány Ferencnek is csak az év legvégén sikerült kipréselni magából egy összefogásra biztató nyilatkozatot.
(A pártbürokrácia biztonsági játékra törekszik, éberen figyeli a status quot, mégis javasolható, időnként nézzenek maguk mögé: ott vannak-e még a szavazók?)
Az előválasztásokat követő pangó hetekben a maguk csekély Fb-buborékjaiban hisztérikus hangok erősödtek fel, hogy ugyanis MZP ilyen-olyan okok és mondatok miatt nem elfogadható, sőt, nemrég a leváltását is követelték. Mindezt csupán azért (és nem a nevetségesség okán) említem, mert MZP-vel és az összefogással valódi esélyek jelentek meg, ami valamennyi igazodást igényelt a maguk belakott panaszkuckóit a véleményszabadsággal azonosító ellenzékiektől. Elszakadási nehézség, ez a neve annak, amit itt látunk. Az élhetőre dizájnolt autokrácia jövőt ugyan nem, de kényelmes helyet biztosított szájaló ellenzékének, számukra az egyesült ellenzék élén álló MZP kényelmetlen kockázatot jelenthet.
Márki-Zay hetedik frakciója (pártja) lekerült a napirendről. Azt persze nem tudjuk, hogy a választók mekkora hányada csatlakozna az általa képviselt új ellenzékhez.
Most egyértelmű, hogy az ellenzéknek a sikeres MZP-vel az élen kell haladnia, láthatóan, hallhatóan, mert sokféle ellenzék létezik, hallgatag ellenzék azonban nincs.