Megtanulhatjuk egy máltai hölgy nevét

Posted by

Euronews
>Négy jelölt közül az Európai Néppárt máltai képviselője, Roberta Metsola lett az Európai Parlament új elnöke. Távszavazással választották meg
. Az elérhető 705 szavazatból 458 szavazattal már az első szavazási körben megnyerte a választást – írja a Politico. A posztért eredetileg négy jelölt indult: az Európai Néppárt által jelölt Roberta Metsola, a svéd Alice Kuhnke (Zöldek), a lengyel Kosma Zlotowski (Európai Konzervatívok és Reformerek), valamint a spanyol Sira Rego (Európai Baloldal).
A szavazás előtt az egyik képviselő, a lengyel Kosma Zlotowski visszalépett, így már csak három induló maradt.
Az MTI beszámolt róla, hogy Metsola kedd reggel a többi jelölthöz hasonlóan röviden ismertette elképzeléseit. Hangsúlyozta, hogy szeretné folytatni a testület előző elnöke, a múlt héten elhunyt David Sassoli „hídépítő” munkáját, valamint alapozna „az európai politika óriásainak, a kereszténydemokrata Helmut Kohl és a szocialista Francois Mitterand életművére”.

Arra törekszem, hogy Európában újra felfedezzük Kohl és Mitterrand örökségét, hagyjuk magunk mögött a múltba temetkezést, és tekintsünk a jövő felé – fogalmazott az EP újonnan megválasztott elnöke.

Megválasztása utáni nyilatkozatában többek között arról beszélt, hogy nőként és a testület elnökeként azért akar harcolni, hogy az egyenlőségért folytatott küzdelem ne csak látszat legyen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EP soha nem fogja elfogadni azokat, „akik aláássák a demokráciát, a jogállamiságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, célpontnak tekintik a nőket és marginalizálják az LMBT-közösséget”.

A máltai politikus kiemelte, hogy elnökként arra is törekedni fog, hogy fellépjen az Európa-ellenes narratíva és a félretájékoztatás ellen, amelyek nagy teret nyertek a koronavírus-járvány idején.

A 43 éves Metsola a legfiatalabb elnök az uniós törvényhozás történetében. Ő a harmadik nő, aki ezt a tisztséget betölti. Az első a francia Simone Veil volt 1979–1982 között, a második a szintén francia Nicole Fontaine 1999–2002 között. Roberta Metsolát az EPP liberális szárnyához sorolják, a baloldal egyetlen politikai kifogása vele szemben, hogy ellenzi az abortuszt.

Címkép: Roberta Metsola