Egy trükkel 1.63 másodperc alatt is kinyitható egy bezárt széf

Posted by

>A szállodai széfek biztonságáról sokat olvasni és hallani az utóbbi években, mivel azok megbízhatóságát többen is megkérdőjelezték. Az amerikai hotelekben ugyanis többen is azt tapasztalták, hogy a gondosan bezárt, számzáras széfjüket kiürítették. A történet érdekessége, hogy a széfek érintetlenek voltak, semmilyen fizikai behatolásnak nyoma sem volt. A szállodákban lévő széfek kombinációját pedig maga a vendég állíthatta be, így azt még a személyzet sem tudhatta.

A nyomozások végül fényt derítettek a szállodai széfek könnyű kinyithatóságának rejtélyére, amely mögött a legtöbbször emberi mulasztás bújt meg. A legtöbb esetben ugyanis nem a kódot lopták el vagy a tulajdonosok felejtették el becsukni a széfek ajtaját, hanem az úgynevezett biztonsági kóddal nyitották ki a széfeket. Ezek a széfek ugyanis egy alapértelmezett, hat nullából álló gyári kóddal is el vannak látva arra az esetre, ha a vendég elfelejtené a saját kódját. Azonban ezt, a csupán nullákból álló kódot még telepítéskor meg kell változtatni a széfgyártók utasítása szerint. Sajnos azonban a legtöbb hotelben ezt nem tették meg, így a besurranóknak csupán a gyári kinyitó kódot kellett bepötyögniük ahhoz, hogy hozzáférjenek az elzárt értékekhez.

Ha nem tudjuk a kódot: elég egy zokni és egy mágnes a széfek kinyitásához

Egy kanadai lakatos bebizonyította, hogy csupán egy bárhol beszerezhető mágnesre és egy zoknira van szükséges ahhoz, hogy 5 másodperc alatt kinyisson egy szállodai széfet, annak számkombinációjának tudta nélkül. A lakatos mestert egyébként a széfet gyártó cég bízta meg azzal, hogy jöjjön rá a trükkre, hogyan trükköznek széfjeikkel a betörők, besurranók.

Terry Whin-Yates, miután rájött a módszerre, bemutatta azt a cégnek, akik azonnal változtattak a gyártási folyamaton, így a széfjeik azóta sokkal biztonságosabbak. A vancouveri lakatos módszere azonban nem ismeretlen, hiszen az 1890-es években Budapesten is előszeretettel használta ezt egy betörő banda is. A mágneses, kéziszerszámos és fúrós megoldásaikkal, összesen 118 kassza tartalmát lovasították meg.

Szerencsére ma már az otthoni széfek és a szállodai széfek is biztonságban vannak és azok kinyitására nem elég a megfelelő helyen mágnest húzogatni egy zoknival.

http://www.katalogusa.hu/