Márki-Zay: Vitára hívom Orbán Viktort!

Posted by

Márki-Zay Péter
>Az emberek, legyenek kormánypárti szavazók vagy ellenzékiek, megérdemlik, hogy meghallgathassák azt, aki a következő négy évben Magyarország miniszterelnöke kíván lenni, ezért vitára hívom Orbán Viktort. Álljunk ki az emberek elé, mutassuk meg, milyen országot képzelünk el! Vitassuk meg, hogyan képzeljük a gazdaság, az egészségügy vagy a migráció jövőjét, hogy kiderüljön, ki mit tett valójában, és mit gondol közös otthonunkról, Magyarországról!

***
Orbán Viktor nem kerülheti el a szembesítést korrupt és igazságtalan kormányzásának legsúlyosabb károkozásával; megélhetési válság lejtőjére lökte Magyarországot. Ennek a szembesítésnek már a miniszterelnöki-jelölti vitán el kell kezdődnie, én készen állok! Ha Orbán valóban hisz saját hazug sikerpropagandájának, hát itt a lehetőség, ne legyen gyáva! Adjon magyarázatot az elszabadult árakra, a csúcson lévő inflációra, a csúcson lévő államadósságra, a csúcson lévő, tragikus halálozási számokra, az egészségügy, az oktatás állapotára – erre az egész farhát-kormányzásra! Álljon ki és adjon magyarázatot arra, miért költötte el a gazdaságvédelemre szánt 4000 milliárd forint háromnegyedét az emberek támogatása helyett saját családtagjai, üzletfelei, oligarchái gazdagítására. Én szembesítem a felelősségével a vitán, a változást akaró többség szembesíti a felelősségével 76 nap múlva, április 3-án. Mert utána, amikor Orbán megy, a változás jön és az egységes ellenzék kihúzza Magyarországot a megélhetési válság gödréből. Csak felfelé!

Az Újnépszabadság kommentárja:
Ez a kihívás nagyon fontos fejlemény. Az ellenzék innentől minden egyes napon április 3-ig ismételgetheti a vitára hívást. A külföldi sajtó is mondhatja, hogy minden demokratikus ország minden választási kampányában elmaradhatatlan a vita. Most Orbánra nehezedik nyomás. Ha igent mond hatalmas kockázatot vállal. Ha nemet mond köznevetség tárgya lesz. Valószínűleg meg se szólal, beosztottjai mondogatják majd, hogy méltatlan hozzá a vita. De a hallgatás, az elutasítás csak a hívők számára elfogadható. Az a tény, hogy Orbán nem vitázik, éppen Márki-Zay célcsoportjára, a “párt-árvákra”, az eddig nem szavazókra, a bizonytalanokra lehet hatással. Az ellenzék hívei meg élvezik az új helyzetet. A kampány lendületbe jöhet.