Márki-Zay: Orbán Viktor nem teheti meg, hogy ne álljon ki egy nyílt vitára

Posted by

 

A választásokkal kapcsolatban azt mondta, szerinte Orbán Viktor is számol azzal, hogy esetlegesen elmarad a referendum. Az ellenzék ugyanakkor az április harmadikai dátumra készült, ez nem okozott meglepetést.

Kitért az alapvető élelmiszerek árának befagyasztására. A politikus szánalmasnak nevezte, hogy harminc évvel a rendszerváltás után oda jutott Magyarország, ahonnan elindult, a hatósági árhoz. Mindez áruhiányt és minőségi problémákat okoz. Az a lemaradás, ami a negyvenéves szocializmus alatt keletkezett, az azért volt, mert nem engedték piacgazdaságként működni Magyarországot. Szimbolikus alkalmatlanságnak nevezte a csirke far-hát árának befagyasztását. Szerinte az infláció elszabadulásának kétharmadáért a kormány a felelős. Úgy véli, a felesleges pénzszórást kellene megállítani, mert a kereskedők a többi termék árára ráterhelik a veszteségeket.

Márki-Zay Péter a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban azt mondta, néhány napon belül összegyűjtik a szükséges aláírásokat. Ennél többet szeretnének leadni, 230 ezer a biztonságos szint. Ezzel a tempóval látszik, hogy ha mi, a pártok és a civilek összefognak, akkor látszik, mire vagyunk képesek – jegyezte meg. Arra kérte a kormányt, hogy „rohamtempóban” hitelesítsék az aláírásokat. Kifejtette, ha a Fidesz akarja, akkor lehet erről a kérdésről is népszavazni az országgyűlési választásokkal egyszerre.