Akkor kivel vitázna Orbán, MZP-vel vagy Gyurcsánnyal?

Posted by
Rózsa Mihály
>A világ legtermészetesebb dolga, hogy Márki-Zay Péter az ellenzéki összeborulás miniszterelnök jelöltje, nyilvános vitára hívja ki Orbán Viktort. Ha Magyarország egy normális ország lenne, akkor a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a regnáló miniszterelnök, a kampány közepén vagy végén, elfogadja a kihívást és a nyilvánosság előtt kiáll vitára. Ezt a működő liberális demokráciákban a politikusok és a választók is olyan természetesnek veszik, mint magát a lélegzést.
Lesz Magyarországon vita MZP és Orbán között? Nyilván megjósolható, hogy nem lesz. És ehhez baromira nem kell jóstehetségnek lenni. Orbán már hosszú ideje, csak mikrofonállványoknak nyilatkozik, csak a hívek előtt beszél. Ott, ahol nem kaphat kellemetlen kérdéseket, ott, ahol még a büfögését is tapsvihar követi. Az ellenzéki oldalról sokan ezt úgy látják, hogy Orbán gyáva. És bizony van benne valami. Sokan a kormányoldalról úgy látják, hogy Orbán nem ereszkedik le “ezekkel” vitázni, taktikus.
A taktikusságban is van valami.
Én ezt úgy mondanám, hogy Orbán taktikusan gyáva. MZP megismételte a kihívását, amire nem Orbán, hanem Hollik, azonnal reagált és közölte, hogy mivel az ellenzék valódi vezetője Gyurcsány, ők nem fognak kiállni egy beosztottal vitázni. Nyilván fideszesek csettintenek, hogy milyen frappáns válasz ez!
Csakhogy itt akkor vissza lehet fordítani a dolgot azzal, hogy rendben van, akkor vitatkozzon Orbán Gyurcsánnyal. Erre még kevesebb esély van, mert Gyurcsány sokkal veszélyesebb vitapartner Orbán számára. De akár fel is lehet kínálni, hogy válasszon Orbán, hogy Gyurcsánnyal vagy MZP-vel áll ki. Nem fog. De ezt érdemes rásütni. Nem hiszem, hogy sok vizet zavarna, de akkor is.