Ebédre virslit ettünk, amit az elnök hivatalvezetője főzött villanyrezsón

Posted by
Marián Béla
>Pick Róbert 1990-től hivatali idejének végéig Göncz Árpád szárnysegédje volt, de nem akart teljesen elszakadni tanult szakmájától a matematikától, és volt egy elképzelése arról, hogy miként lehetne a klasszikus alapbecsléseknél hatékonyabban hasznosítani a közvélemény-kutatásokból származó információkat a politikai erőviszonyok feltérképezésére és leírására, illetve a változások nyomon követésére, és persze előre jelzésekre is. Ezért aztán közvélemény-kutató partnert keresett magának a részletek kidolgozásához.
Akkori főnököm Hann Endre engem delegált a feladatra, merthogy a cégnél én beszéltem a legjobban matekul. Így történt, hogy 1993-ban néhány alkalommal néhány órát vendégeskedtem a Köztársasági Elnök hivatali helységeiben, melyek tágasak és nagyon elegánsak voltak, ámde nagyon kevés ember dolgozott ott. Az Antall kormány egyáltalán nem bánt nagyvonalúan Göncz Árpáddal és a hivatalával. A kávé azonban egészen kiváló volt, ebédre viszont virslit ettünk, amit a hivatalvezető főzött kis villanyrezsón. Néha az elnök is velünk ebédelt.
Robi ötlete jó volt, a lényege: a nyers válaszokból extraháljunk folytonos skálákat, amelyek a különböző pártokra szavazás-, illetve a választási részvétel valószínűségeire adnak becslést, majd e skálák alapján képezzünk klasztereket, amik segítségével el tudjuk készíteni a sokaságbecsléseket is ha nagyon akarjuk. A gyakorlatban persze nem volt könnyen megvalósítható a dolog, mert mindenféle kötöttségek miatt nem igazán lehetett olyan kérdőíveket szerkeszteni, amik igazán jók lettek volna a modellhez.
Később a Marketing Centrumban, ahol én lettem a kutatási igazgató kipróbáltam Robi ötletét, és az sok dologra nagyon hasznosnak bizonyult, de előre jelzésre semmivel se volt jobb, mint a pártválasztók válaszmegoszlására alapozott egészen egyszerű modell.
Ennyi volt a munkajellegű kapcsolatunk, de először az Index Polidili fórumán, majd itt a facebook-on mindmostanáig rendszeresen vitázgattunk az aktuális politikai kérdésekről. Szinte soha semmiben se értettünk egyet, de ez így volt jó.

Legyen neked könnyű a föld barátom.

Címkép: Göncz Árpád amerikai tábornokkal, Pick Róbert a háttérben