Miért kapnak a középkorú nők zsírpárnát a derekukra?

Posted by

A New York Times legolvasottabb cikke a héten
>Alice Callahan
>Kérdés: 40-es éveim végén járó nő vagyok, és most először alakult ki hasi zsírpárnám. Van rá mód, hogy diétával vagy testmozgással eltűntessem?

Ha középkorú nő vagy, és észrevetted, hogy tested középső része egyre nagyobb, az első dolog, amit tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. “Ez fiziológiai változás, amely sajnos tényleg gyakorlatilag minden nővel megtörténik, ahogy öregszünk” – mondta Victoria Vieira-Potter, a Missouri Egyetem táplálkozás- és mozgásfiziológia docense. “Ez nem olyasmi, amit te okoztál” – tette hozzá -, vagy annak a jele volna, hogy úgymond elengedted magad.

Dr. Vieira-Potter szerint a menopauza előtti években a hormonok, például az ösztrogén szintje megváltozik. A kutatások szerint ezek az eltolódások valószínűleg a testalkat megváltozásához vezetnek – a hőhullámokkal, hangulati változásokkal, szabálytalan menstruációval, alvászavarokkal és egyebekkel együtt. Ez a perimenopauzális átmenet, amely jellemzően 45 és 55 között kezdődik és körülbelül 7 évig tart, hivatalosan egy évvel az utolsó menstruáció után ér véget. Ekkor a nőkről azt mondják, hogy menopauzában vannak.

Dr. Vieira-Potter kifejtette, hogy a menopauza átmenete előtt a nők hajlamosak több testzsírt tárolni a combjukon és a csípőjükön, ami “körte alakú” testet eredményez, míg a férfiak hajlamosak több zsírt tárolni a hasi területen, ami “alma alakúvá” teszi őket.

A menopauza környékén azonban szembetűnő változás következik be abban, hogy a nők hol tárolják a zsírt a testükön – mondta Dr. Gail Greendale, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen School of Medicine orvosprofesszora. Egy 2021-es tanulmányban például Dr. Greendale és kollégái 12 éven keresztül követték nyomon, hogyan változott 380 bostoni és Los Angeles-i középkorú nő teste, beleértve a menopauza előtti, alatti és utáni időszakot is. Bár az eredmények fajonként és etnikai hovatartozásonként eltérőek voltak, az általános eredmény az volt, hogy a menopauza környékén a nők inkább a férfiakhoz hasonlóan kezdtek el zsírt raktározni – kevesebbet a combok és a csípő körül, és többet a középső testrészük körül.

A vizsgálatban részt vevő fehér és fekete nőknél például a 12 év alatt nem volt nettó változás a csípő- és combzsírjukban, de a középső testrészük zsírja átlagosan 24, illetve 17 százalékkal nőtt. A leggyorsabban az utolsó időszakot megelőző néhány év alatt és az azt követő egy év alatt szedtek fel a középtájon zsírt. Más szóval, Dr. Vieira-Potter szerint a nők “elkezdik felvenni az alma alakot a körte alak helyett”.

A férfiaknál is gyakori, hogy az életkor előrehaladtával több zsírt vesznek fel a középső testrészükre, de ez lassabb és egyenletesebb változás. “A férfiaknál nincs olyan analóg dolog, amikor egy szerv egyszer csak azt mondja, hogy “Később!”, és leáll” – mondta Dr. Greendale, utalva a nők petefészkeire a menopauza idején. Dr. Greendale szerint a kutatók nem tudják pontosan, hogy miért következik be ez a zsírraktározás. De bár normális, mégis érdemes odafigyelni ráj – tette hozzá. A hasi zsír – és különösen a zsigeri zsírnak az a típusa, amely mélyen a has belsejében helyezkedik el és a szerveket veszi körül – növekedését összefüggésbe hozták bizonyos megnövekedett egészségügyi kockázatokkal, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásával. Ez a zsír, amely nemcsak a menopauza, hanem a stressz, a mozgáshiány, a rossz táplálkozás és más tényezők hatására is megnőhet, a “bajkeverő zsír” – mondta Dr. Greendale. Ezzel szemben a combokban és a csípőben tárolt zsír, amely az úgynevezett körte alakot hozza létre, úgy tűnik, véd a cukorbetegség és a szívbetegség ellen.

Ábra: Aileen Son /New York Times

Dr. Greendale szerint a mindenütt jelen lévő internetes hirdetések ellenére,  a szakértők valójában nem tudják, hogyan lehet kezelni a menopauzával járó derékbőséget. A kutatók még csak most kezdik megérteni, hogyan és miért változik a test ebben az életszakaszban, és jobb óvatosnak lenni, és nem reklámoznimegoldást anélkül, hogy bizonyíték lenne arra, hogy az működik.

“Ami engem aggaszt, hogy azok a nők, akik megpróbálnak helyesen cselekedni, és megtartják a testmozgási szokásaikat, valamint megfelelő étrendet követnek, esetleg legyőzöttnek érezhetik magukat”, ha a hasi zsírjuk meg se mozdul – mondta. “Lehet, hogy mindent megtesznek, amit csak tudnak, és olyan, mintha a hasi zsírpárnájuk csak a saját feje után menne.” A túlzott fogyókúra és a túl sok testmozgás ráadásul még káros is lehet – mutatott rá.

 
Fotó: Andrew B. Myers/The New York Times