Rónai Egon megpróbálta zsidózáson kapni Márki-Zayt – nem sikerült

Posted by
Részlet az Egyenes beszédből. A csatorna az utóbbi időben szeretné “elkapni” az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. Szöllősi Györgyi nemrég már hősiesen megpróbálkozott ezzel. Legutóbb pedig Rónai Egont a sztárt is bevetették.
Rónai: Ez mitől téma, hogy ki zsidó a Fideszben?
Márki-Zay: Beszéltünk már a cigányságról, a melegekről. Szokjanak hozzá, hogy őszintén fogjuk kezelni ezeket a kérdéseket is.
Rónai: De ez miért téma? Ez nem őszinteség, ez tapintatlanság.
Márki-Zay: De ez őszinteség. Mi a tapintatlanság, bocsánat?
Rónai: Zsidózni.
Márki-Zay: De ki zsidózott?
Rónai: Ön nem zsidózott?
Márki-Zay: Nem, ellenkezőleg! Nagyon pozitívan válaszoltam egy olyan vádra, amit egy izraeli lapban a fideszesek akartak engem beállítani antiszemitának, és pont ellenkezőleg, én azt bizonygatom mindenhol, hogy ez nem így van. Bár azt gondolom, ezt a hazai zsidóság számára nem kell bizonyítani. Orbán is bizonyította azt, hogy ha ő antiszemita embereket tüntet ki, rangos, országos díjakkal, akkor az egyetlen rasszista párt Magyarországon a Fidesz, illetve a szatellitpártjai, de azok is a Fidesz alatt.
Rónai: És erre akkor az a jó válasz, hogy megszámolja, hány zsidó van a Fideszben?
Márki-Zay: De nem számoltam meg, bocsánat. Én csak annyit mondtam, hogy akit én ismerek és vállaltan zsidó a Fideszben, azokat nagyon nagyra becsülöm, és nem látok túl sokat belőlük. De most elnézést kérek, ez érdekes?
Rónai: Szerintem érdekes.
Márki-Zay: Szerintem nem.
Rónai: Szerintem sokak felkapták a fejüket, mert ez korábban nem volt divat itt, ezen az oldalon.
Márki-Zay: Bocsánat, itt nincsenek oldalak. Tisztességes magyar emberek vagyunk, és tessék elfogadni, hogy a zsidók, a cigányok, és a melegek is ugyanolyan tisztességes magyar emberek.
Rónai: (nevet) Ezt senki nem kérdőjelezte meg, legalábbis ennél az asztalnál biztosan nem.
Márki-Zay: De az egész mögött ez a feltételezés van. Aki elkezd ezen felháborodni…bocsánat, a Hanuka ünnepségre meghívtak engem is a hazai zsidóság képviselői, Bajnai Gordonnal együtt, és akkor mi van?
Rónai: Ezt mivel szemben használja érvként, hogy meghívták?
Márki-Zay: Mert abszolút nem jogos a felháborodás. Az az antiszemitizmus, hogy valaki kiejti azt a szót, hogy zsidó, szeretettel?
Rónai: Az nem antiszemitizmus. Az, hogy ha valaki nem akar kiállni, hogy zsidó, de megszámolják, az már azért érdekesebb.
Márki-Zay: De ilyen nem volt.
Az egészen elképesztő, tévéstúdiókban ritkán látható vita végén Rónai megjegyezte, hogy ez a beszélgetés már kezd átmenni akadémikusi párbeszédbe, majd Márki-Zay azzal zárta az adást, hogy „szeretet-országot építünk”.