Az egyetemi polgárság nem tűri a szolgasorsot

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Az életem több mint felét a Szegedi Tudományegyetemen töltöttem el. Előbb hallgatóként, majd oktató-kutatóként. 2012- ben mentem nyugdíjba, amiben az is benne volt, hogy közjogàsz lévén nem éreztem affinitàst ahhoz, hogy Szàjer Cs(atornamàszó) József és tàrsai “alkotmànyos” rendszerét kelljen àtadnom a következő generàciónak. Én a korom miatt ezt a “luxust” megengedhettem magamnak, az ott maradt fiatalabb kollégàk nemigen.
Az egyetem minden rendszerben, legalábbis az átlaghoz képest nagyobb szabadsàgot nyújtott, szinte minden tekintetben. Akinek ez fontosabb volt mint a pénz, annak megérte.
Azt akkor nem is sejtettem, hogy az aktuàlis hatalom odàig merészkedik, hogy a szabad gondolkodàs utolsó helyszíneit is uralma alà hajtja.
Most éppen ez történik!
Innen persze könnyen beszélek, de nehezemre esik elképzelni, hogy az én generàcióm egyetemi polgàrsàga szó nélkül tűrné a “szolgasorsot”, amikor ma màr talán màs vàlasztàsa is volna. Azt meg végképp nem tudom elhinni, hogy ne tudnà felmérni, mindez mit is jelent.
Orbàn, ravasz taktikushoz méltóan, lépésről lépésre építi ki autokratikus rendszerét, de eljön az idő amikor kész a mű és az ország népe újra totàlis, alternatíva nélküli autokràciàban felszik és ébred.
Ezért a felelősség az átlagnál jobban az értelmiséget terheli!