Benvenuto Cellini legalább zseni volt

Posted by
Gábor György
>Benvenuto Cellini, a reneszánsz egyik hatalmas zsenije, amúgy utolsó tróger, többszörös gyilkos, aki még dicsekedett is rémtetteivel, önéletírásának egy helyén így ír: „Egy este olyan alaposan összeszurkáltam, persze gondosan vigyázva, hogy meg ne öljem, hogy keze-lába egy seb lett s járni sem tudott… Akkor aztán megkerestem a másikat… ezt is elintéztem, úgyhogy a pör abbamaradt. Ahogy ezzel megvoltam, hálát adtam Istennek, mint minden ilyen esetben, hogy megint megsegített.”
Cellini mester és a Fidesz-KDNP között csak annyi a különbség, hogy a Fidesz-KDNP soraiban nincs egyetlen zseni sem, ócska gazember viszont annál több. És mind olyan, mint Cellini: az összes mocskos cselekedetükhöz az Istent idézik meg, s sietve hivatkoznak saját kereszténységükre, mintha ez semlegesítené aljadék tetteiket.
Ha igaz a hír, most épp Semjén imaginál valami könyvnek nevezett tárgyiasulásban arról, hogy a teremtés célja a vadászat, és az ember az Isten akarata ellen tesz, ha nem vadászik.

Aztán lesből lelövi a számára fölhajtott állatot, s Cellinihez hasonlóan hálát ad az Istennek, mint minden ilyen esetben, hogy megint megsegítette.

Címkép: Cellini Perseus szobra