Talán a disznózsírt, a szalonnát, a kannás bort és a pálinkát is hozzá lehetne venni a listához

Posted by
Böröcz József
>Mi kell a magyarság életben maradásához? Nos, a kormány szerint: “búzafinomliszt, 2,8 százalékos tej, kristálycukor, sertéscomb, étolaj és csirkemell”.
Ebből a 6 tételből legalább 3 (a búzafinomliszt, a kristálycukor és a sertéshús) — és kérdés, hogy milyen étolajról beszélünk, minőségtől függően az is — rendkívül egészségtelen. A cukor addiktív, és a búzafinomliszt, a cukor és a sertéshús kifejezetten ártalmas a társadalom 8-40%-a számára. Mindez attól függ, hogy mérjük a veszélyeztetetteket: csak a bizonyítottan diabeteszesek arányára vonatkozó becslések alsó határszámával — ez a kisebbik szám –, vagy azokat is ide számítjuk, akik a nem vagy keveset mozgó életmódjuk, addikciós alkoholfogyasztásuk és, mondjuk így, “archaikus” étrendjük miatt túlsúlyosak. Utóbbiaknak kb. olyan a testalkatuk és a testtömegindexük, mint a miniszterelnök úr őfelkentségének. Ám ha tekintetbe vesszük az élet egészén végighúzódó, hosszú távú életvezetés korai betegséghez, korai halálozáshoz vezető hatását, helyesebb lenne inkább a társadalom egészéről beszélni, mondjuk a szólótáncosok, az “él”-sportolók és a cirkuszi mutatványosok kivételével.
Szubjektív megjegyzés ON
S akkor még nem is említettük azokat, akik örökletesen hajlamosak az elhízásra, akármilyen oknál fogva. Vagy akik hirtelen (kell, hogy) abbahagyják a testmozgást, stb. (Apám például adekvát politikai cselekvésre ragadtatván magát, “koholt vádak alapján” hirtelen hagyta ott a színpadi tánc világát, mondjuk így: nem kimondottan saját elhatározásából. Ekkor lépett be az archaikus magyar életmód, az abszurd testtövegindex-növekedés, öt (!) infarktus, s a korosztályára vonatkozó, átlagos születéskor várható élettartamnál 10-12 évvel korábbi halál.) És azokat, akik az életük elidegenedettsége, stressztelítődöttsége miatt híznak.
Szubjektív megjegyzés OFF
A kormány tehát “alapvetőnek” deklarál és megszubvencionál 3-4, az egészségre egyértelműen káros élelmiszert. Így akadályozzák a csapból is folyó “nemzeti” kultúrájuknak abban, hogy túllépjen végre a 19. századi paraszttársadalomra, annak munka- és általában életmódfolyamataira jellemző, mára végletesen túlhaladottá vált, mai étrendjén. Nem könnyű feladat, belátom, egy egész társadalmat rávenni, hogy hagyja abba a lassú / közép-tempójú öngyilkosságot. Talán még a disznózsírt, a szalonnát, a sört, a kannás bort és a pálinkát is hozzá lehetne venni a listához, hogy teljesebb legyen a kép — így menetelünk a temető felé. 8-15 évvel az egy-két generációval ezelőtt dez-archaizálódott életmódú szomszédaink előtt. Főleg a férfiak, jó 8-10 évvel a nők előtt. Hát, gratulálok , tényleg — itt a szabadság.
Mivel a kereskedők az árrésből élnek, értelemszerűen abban teszi őket érdekeltté a néhány, kiemelten “alapvető” (???) élelmiszer árának mostani “befagyasztása”, hogy a többi_ élelmiszert —
köztük azokat is, melyek kevésbé károsak, már-már ehetők, netán akár egészségesek — adják _drágábban_, hogy “pénzüknél legyenek”. Mert ugyebár pénznél lenni kell. Mivel de facto kartell van az élelmiszer-kereskedelemben, a dolog valószínűleg magától ki is fog alakulni — egy cég kell csak, hogy elkezdje. Tehát a kormány a maga eszközeivel átrendezi az élelmiszerfogyasztást, főleg az alacsonyabb jövedelmű, már eddig is szuper-veszélyeztetett, nagy csoportoknál.

Így tolja a jobboldali populizmus saját népét a korai betegségbe és halálozásba. Örvendezzetek feleim! Egyétek és vegyétek!

Címkép: V4 Orbán egy vödör tepertővel