Drágulás fedezi a béremelést

Posted by

Helyben.hu
>Minden elemző és gazdasági szakember egyik réme az ár-költség-bér összefonódó növekedésének létrejötte, amelyben erősödő béremelési és drágulási várakozások jellemzik a gondolkodást és az üzleti tervezést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közelmúltban 2214 hazai vállalkozás körében elvégzett felmérése (https://gvi.hu/kutatas/656/a-minimalber-es-a-garantalt-berminimum-emelesere-adott-vallalati-valaszok-arbevetellel-es-az-ertekesitesi-arakkal-kapcsolatos-varakozasok)  erre utaló veszélyt mutat.

Tavaly a vállalkozások 76 százalékánál nőttek a bérek, 22 százalékuknál nem változtak, és mindössze két százalékuk számolt be arról, hogy csökkentek. A 2022-re vonatkozó tervekben a cégek 81 százaléka számol béremeléssel, 18 százaléka jelezte, hogy nem tervez változtatni, és egy százaléka csökkenésre számít. Ebben az évben is jelentősen, csaknem húsz százalékkal nő a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezerre.

A vállalatméret növekedésével nő azoknak a cégeknek az aránya, amelyek tavaly bért emeltek, illetve 2022-ben ezt tervezik. A cégek zöme 1-5, illetve 6-10 százalékkal számol, a tíz fő alattiaknak azonban csaknem fele nem tervez (nem képes) béremelést. Tehát a hivatalos inflációs ráta feletti bérnövekménnyel kalkulál a cégek nagyjából 40 százaléka. (A minimálbérek gyarapodását a kormány járulékmérsékléssel segíti.)

A vállalkozások több, mint fele arról számolt be, hogy 2021-es árbevétele magasabb, mint az előző évi, a cégek negyedénél nem változott, 15 százalékuk pedig csökkenésről számolt be. A 2022-es évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek, 55 százalék számít arra, hogy éves árbevétele nőni fog, 34 százalék szerint nem fog változni, és 11 százalék mondta azt, hogy csökkeni fog. A vállalatmérettel ebben az esetben is egyenesen arányos a várt eredmény alakulása.

A válaszadók 74 százaléka gondolja úgy, hogy a következő fél évben nőni fognak a belföldi értékesítési áraik, 14 százalékponttal többen, mint 2021 áprilisában és 19 százalékponttal többen, mint egy évvel ezelőtt. A vállalkozók 38 százaléka számít arra, hogy az inflációval azonos mértékben fognak nőni hazai értékesítési árai. Ám 22 százalékuk szerint az inflációnál nagyobb mértékű lesz a belföldi értékesítési áraik növekedése, ami a vizsgálat története során a legmagasabb érték – jegyzi meg a GVI. Vagyis gyarapodik azon hazai vállalkozások aránya, amely az inflációnál nagyobb béremeléssel tervez, és ezt meghaladó árbevétellel számol. Az alkalmazottak magatartása is ezzel megegyező: magas inflációs várakozás és növekvő bérigény.