Az eltűnt idők nyomában.

Posted by

Raskó György

>A miniszterelnök úr megint hozott egy ad hoc döntést, anélkül, hogy konzultált volna az élelmiszer-gazdaságban érintett szereplőkkel, vagy akár a saját tárcájával. Orbán Viktor az ismert “megvédjük a családokat” szlogennel indokolta a 6 élelmiszertermék kiskereskedelmi árának csökkentését a tavaly október 15.-i árszintre, majd hozzátette, hogy meghatározatlan ideig ezen árak fixként tekintendők.
Nem vagyok jogász, de azt gondolom, hogy több törvényt is sért a miniszterelnök intézkedése, azaz törvényellenes lépéshez folyamodott, de kit érdekel ez kampányidőben? A lényeg, hogy “megvédjük a családokat”, amelyek amúgy már védve vannak az energia-áremeléstől, az üzemeanyag-árak száguldásától, a felvett kölcsönök kamatainak emelésétől. Most a politikai célú adakozásba beszállnak az élelmiszergyártók, a családi gazdaságok is. Kerül, amibe NEKTEK kerül, csak szavazzatok rám április 3.-án! Mert ki fizeti majd ezen árstop költségeit?
Tudja mindenki: a nép, a magyar családok és más egyedülálló honpolgárok, röviden: mi magyarok. Ez egy tipikus “más szerszámával verni a csalánt” politikai piár húzás, ami eddig sokszor bejött Orbán Viktornak. Most valószínűleg azért húzta meg ezt a lépést, mert saját közvélemény-kutatói egymás után figyelmeztetik, hogy kormányára bukás vár áprilisban. S ez rémisztő érzés. Elveszíthetjük a hatalmunkat? Nem, az rettenetes lenne. Mi lesz velünk akkor? Így aztán jönnek az irracionális gazdaságpolitikai lépések, mint például most ez.
Kérdéseim? Mi a viszonyítás alapja? Melyik cég, melyik termékének hol forgalmazott terméke? Ma, január 12.-én 1 kg cukor (Sweet Family) a Tesco-ban 255 Ft/kg volt, míg a Koronás márkanevű kristálycukor 391 Ft/kg. Az egyik CBA Prima-ban meg ugyanez 410 Ft/kg. A mai nap lisztet lehetett venni 315 Ft/kg áron (gyermelyit) de árultak 488 Ft-ért is egy másik magyar malom termékét. Nem folytatom, mert mindenki látja, hogy követhetetlen és végrehajthatatlan ebben a formájában az árbefagyasztás. De igen jól hangzik azok füleinek, akik állami televíziót, rádiót újságot néznek, hallgatnak olvasnak. És ez a lényeg: nekik szól az üzenet: ránk kell szavaznotok, különben lesz nemulass, ha győz az ellenzék. Ne véd meg senki benneteket önmagatoktól!
Utoljára a Kádár korszakban voltak tömegével fixált árak Magyarországon. Olcsó volt sok minden, csak éppen nem lehetett kapni. Orbán és rendszere halad szépen, de nem előre, hanem hátra az eltűnt idők nyomában.