Százezrekkel verték át az Oscar-díjas Deák Kristóf nagypapáját, a történetből film lett

Posted by

>Az Oscar-díjas magyar rendező (Oscar-díj a legjobb élő szereplős rövidfilmnek (Mindenki, 2017), Deák Kristóf első nagyjátékfilmje január 6-ától számos moziban látható. A rendezővel és társíró feleségével, Nina Kovval beszélgetett a Blikkel a bemutató kapcsán.

Az Unoka egy filmdráma, amely valós történésen alapul. Mi adta az alapötletet?Öt évvel ezelőtt történt, amikor a kilencvenéves nagyapámékat bűnözők keresték telefonon, pénzt csaltak ki tőlük mondván, hogy apám biztosítás nélkül szenvedett balesetet. A nagypapámat rettenetesen megtörte az eset. A kár több százezer forint volt, de annál sokkal jobban megviselte a trauma. Akkor apám volt a csali, de én is mérhetetlen dühöt éreztem. Ebből a dühből építkezve született meg később a film, az unoka bosszújának története.Hogyan derült fény a csalásra?

Ahogy letették a telefont, mint a filmben. Igyekeztünk a film nyitányában úgy bemutatni a csalást, ahogy megtörtént. Annyi különbség volt talán, hogy édesanyám hívta fel a nagyapámat, aki megdöbbent, hogy apukámmal nem történt semmi baj.

Sikerült azóta elkapni a csalókat?

Sajnos rengeteg ilyen banda van napjainkban is. Folyamatosan fogják el őket, de csak a néhány legutolsó ügy bizonyítható, így nem tudhatjuk, hogy azokat, akik a nagypapámtól csaltak ki pénzt, elfogták-e.

A film cselekményének egyik mozgatórugója a nagypapa órája. Ön is a nagyapja órájában érkezett a díszbemutatóra. Ez a szál is valós élmény?
Az óra inkább inspiráció volt a forgatókönyvhöz, amit Ninával együtt írtunk. A színészeket is megkértem, hogy a bemutatón viseljenek valamilyen ereklyét a nagyszüleiktől. Döbrösi Laura például átalakíttatta a nagymamája ünneplő ruháját.

Mennyi időbe telt, amíg a film eljutott az ötlettől a mozivászonig?
Összesen három évbe. Egy év az előkészület, majd tavaly ősszel forgattuk le a jeleneteket, és az elmúlt év az utómunkával telt. A járványhelyzet megnehezítette a dolgunkat, de minden óvintézkedést kétszeresen betartva dolgoztunk.

A díszbemutatón rendkívül összeszokottnak tűnt a csapat.
Sokan már korábbról ismerték egymást. Jordán Tamás és Voith Ági például egy általános iskolába jártak. A főszereplő, Blahó Gergő és Döbrösi Laura pedig már kicsi korukban, gyerekszínészként találkoztak. A fő stáb pedig ugyanaz volt, akikkel az Oscar-díjas Mindenkit csináltuk. Büszke vagyok arra, hogy ilyen csapattal dolgozhattam együtt, a forgatások remek hangulatban teltek, sokat nevettünk.

Másképpen állt önhöz a stáb amiatt, hogy Oscar-díjas rendező?
Nem az számít, hogy milyen díja van az embernek. Látták a korábbi munkáimat, tudták hogy megbízhatnak a szakértelmemben, és rám bízhatják magukat.

A Mindenki sikere után Amerikában maradt tárgyalni. Ott történt azóta előrelépés?
Ez hosszabb folyamat, évekig is tarthat, rendszeresen járok vissza tárgyalni. Egyébként a jövőben filmek és a minőségi sorozatok készítésére szeretnénk összpontosítani. Ötleteink már vannak. Ezek témájáról többet még nem árulhatok el, de az igazságtalanság, a megoldhatatlan dolgok mindig is foglalkoztattak.

A felesége társíróként hogyan tudta segíteni a munkáját?

Már 15 éve táncszínházi előadásokat írt és rendezett, kiváló az érzéke a dramaturgiához, amellett, hogy koreográfus. Eddig is minden filmemben együtt dolgoztunk, de most előszőr a forgatókönyvet is együtt írtuk. Mozgásművészként az akciódúsabb jelenetek írásakor is nagy segítségemre volt a szemléletmódja, jól átlátta kinek, mikor, hol kell lennie.

Így működik az unokázós csalás

Az úgynevezett unokázós csalást elkövető bűnözők, akik Deák Kristóf nagyapját is átverték, általában ugyanazt a módszert használják. Az idős sértettet a szervezet egyik tagja felhívja, és a rokonának adja ki magát. A telefonáló legtöbbször azt állítja, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. Az álrokon közli, hogy ő nem tud elmenni a pénzért, ezért egy ismerősét küldi el érte. Az idősek címére ezután futár érkezik, aki átveszi a pénzt. Az utóbbi időben a bűnözők már arra is próbálják rávenni az időseket, hogy ismert pénzküldő hálózatokon keresztül utalják át kért összeget egy bankszámlára.

Címkép: Az Oscar-díjas Deák Kristóf/Fotó: Varga Imre