Genfi tárgyalások – az orosz álláspont

Posted by

A Magyar Békekör jelenti Moszkvából:

>A Kreml kedden úgy reagált a hétfői orosz-amerikai megbeszélésre, hogy egyelőre semmi ok sincs a derűlátásra – írta a Magyar Békekör. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő  szó szerint a következőket mondta:„Eddig még nem látunk érdemi okot az optimizmusra. Rjabkov külügyminiszter-helyettes pozitívan értékelte, ahogyan a tárgyalások végbementek. Az pozitívnak minősítette, hogy a tárgyalások nyitott szellemben, érdemlegesen és közvetlenül folytak. De a folyamat nem önmagáért való, az a fontos, ez pedig nem ad okot elégedettségre. Egyelőre semmit sem lehet mondani az eredményről. Még néhány tárgyalási forduló hátra van ahhoz, hogy világosabb képet alkothassunk, hol tartunk az amerikaiakkal. Pillanatnyilag sajnos lehetetlen más következtetésre jutni”.
Az Egyesült Államok nem tett eleget Oroszország követelésének, hogy nyújtson biztonsági garanciát neki, és nem mondott le arról, hogy volt szovjetköztársaságokat vegyenek fel a NATO-ba. Hét és fél órás tanácskozása után az orosz és az amerikai fél úgy állt föl a genfi ​​asztal mellől, hogy nem sikerült megállapodni, hanem csak jobban megismerte álláspontját – jelentette a Magyar Békekör tudósítója az orosz-amerikai genfi ​​tanácskozásról.

Szergej Rjabkov  külügyminiszter-helyettes, az orosz tárgyalóküldöttség vezetője így értékelte a teremben történteket: „A megbeszélés nehéz volt, hosszú, nagyon profi, elmélyült, konkrétan, nem próbálják kerülni a forró kását. Az volt az érzésünk, hogy az amerikai fél nagyon komolyan veszi az orosz javaslatokat, és alaposan tanulmányozta őket. A megbeszélések hangvétele derűlátásra ad okot, mindazonáltal a fő kérdések még mindig a levegőben lógnak, nem látjuk, hogy az amerikai részről megértenék egy olyan döntés szükségességét, amely kielégítené bennünket.”

Wendy Sherman  külügyminiszter-helyettes, az amerikai küldöttség vezetője is úgy nyilatkozott a megbeszélés után, hogy nem nevezné tárgyalásnak a mait, hanem inkább vitának, amely arra irányul, hogy jobban megismerjék, a felek mit tartanak elsősorban. „Az Egyesült Államok visszautasította azokat a biztonsági javaslatokat, amelyeket nem képezhetnek tárgyalási alapot, amely Oroszország azon követeléseit tartalmazza, hogy ne vegyék fel Ukrajnát a NATO-ba, és hogy a szövetség fejezze be biztonsági együttműködését Ukrajnával” – mondta.

Sherman azt tanúsított engedékenységet, hogy az Egyesült Államok esetleges visszatérne a közép-hatótávolságú fegyverek korlátozásáról szóló megállapodáshoz, melyet Trump 2019-ben felmondott, majd Oroszország is elállt tőle, mert nem akart egyoldalú kötelezettséget vállalni. „Az amerikai fél felvetette az amerikai és orosz közép-hatótávolságú rakéták elhelyezésére vonatkozó elképzeléseit, és világossá tette, hogy nyitott annak megvitatására is, hogyan szabhatunk kölcsönös határokat a hadgyakorlatokért és hatókörére vonatkozólag, és hogyan javíthatnánk ezeknek a gyakorlatoknak az átláthatóságát” – mondta.

Oroszország nem tervezi Ukrajna megszállását – tudatták a megbeszélésen az amerikai féllel.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatóján Rjabkov tudatta: Moszkva nem hátrál meg a biztonsági garanciákra vonatkozó követelései előtt. Értésre adta, hogy Oroszország mások biztonságát is szavatolni, ha az övét is szavatolják.

A Békekör tudósítója megjegyezte: jelenleg nem tudni, Moszkvanek ítéli a biztonsági követeléseire adott amerikai választ, lát-e reményt arra, hogy megállapodás született, vagy olyan műszaki-katonai eszközökhöz folyamodik, amelyek alapján a diplomáciai hatékonyságok sikertelensége esetére kilátásba helyezett.

Maga Rjabkov a kérdésre így válaszol: „Nem tartom reménytelennek a helyzetet. Úgy vélem, a genfi ​​megbeszélés hasznossága főleg abban rejlik, hogy először tudtuk megvitatni azokat a kérdéseket, amelyek korábban mintegy látatlanban jelen voltak ugyan és léteztek, de valahogy a színfalak mögött maradtak. Mindenki tudta, hogy léteznek, de úgy tettek, mintha nem kellene bolygatni őket. Most az ásót ásónak hívják, ami önmagában is terápiás hatással van a Nyugathoz fűződő kapcsolatainkra.

Címkép: Wendy Sherman és Szergej Rjabkov a tárgyalások során Genfben. Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Vitvitsky