Elő lehet jönni a dzsungelből

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Szeretném felhívni azon buboréktársaim figyelmét, akik az MZP-vel kapcsolatos kritikus megjegyzésekre – gyakran hisztérikus – árulózással, vén hülyézéssel, ostobázással stb. reagálnak – hogy a háborúnak vége, elő lehet jönni a dzsungelből. Szerintem minden valamennyire is józan ellenzéki szavazó tisztában van azzal, hogy a választási győzelemhez ma már csakis az MZP által vezetett összefogással lehet eljutni. Én magam az előválasztás két fordulója között elmondtam ezen a fórumon, hogy miért fogok Dobrev Klárára szavazni, MZP győzelme óta azonban egyszer sem szólaltam meg ebben a kérdésben és természetesen elmegyek szavazni és az MZP által vezetett listára adom a voksomat.
Viszont semmi kivetnivalót nem találok abban, ha mások nyilvános kritikát fogalmaznak meg MZP egy-egy megnyilvánulásával kapcsolatban és elképedve állok azoknak a buboréktársaimnak a megnyilvánulásai előtt, akik egy-egy ilyen kritikus megjegyzés után, nem a kritikát vitatják, hanem a kritikus személyét próbálják verbális bunkóval agyoncsapni. “Áruló”, a “fidesz szekértolója” “szenilis vénember” és hasonló jelzőkkel illetik minden kritikus vélemény megfogalmazóját, azt sulykolva, hogy azért fogja az ellenzék elveszíteni a választást, mert ilyen kritikus vélemények napvilágot látnak. Ez ugyebár az előzetes bűnbakképzés iskolapéldája.
Mindemellett egészen biztos vagyok abban, hogy ezek a kritikus vélemények semmiféle szerepet nem játszanak majd a választási eredmény alakulásában, rengeteget ártanak viszont azok, amelyek a DK és a Jobbik elkötelezett szavazóit és vezetőit szidalmazzák és sértegetik folyamatosan. Hiszen tudnunk kell, hogy a választások végeredményének alakulásában a legnagyobb szerepük éppen a DK és Jobbik agyonszidalmazott aktivistáinak lesz. Nélkülük tuti, hogy nem lehet választást nyerni. És finoman szólva is viccesnek tartom, hogy miközben valaki a fűtött lakásban ostorozza a borzalmas Dk és Jobbik aktivistákat, közben természetesnek tartja , hogy azok ott fagyoskodjanak az aláírásgyűjtő asztaloknál és a kampány idején végig talpalják a hozzájuk tartozó településeket és agitáljanak.
A leggyakrabban elhangzó, megvetően odabigyesztett vád velük szemben, hogy “fanatikusok”. Lehet, hogy van közöttük jó néhány un. fanatikus, de azért azon nem csodálkozhatunk, hogy azok az emberek – akik helyettünk is(!), áldozatot hozva, szabadidejüket nem kímélve – talpalnak, küzdenek a fideszes korrupt, zsarnoki rendszer ellen, érzelmileg sokkal erősebben elkötelezettek saját pártjuk iránt, mint mi, akik a fűtött szobából osztjuk az észt. Egy szó mint száz, én úgy gondolom, hogy sokkal többet ártanak az ellenzéki összefogásnak azok, akik bunkósbottal próbálják elhallgattatni a kritikát és durván sértegetik az efféle vélemények megfogalmazóit, valamint az ellenzék legerősebb pártjainak támogatóit, mint azok, akik időnként nyilvánosan hangot adnak nemtetszésüknek.
És ugyancsak azt gondolom, hogy a Kutyapártot is békén kéne hagyni, nem kéne árulózni és lefideszesezni. Egyrészt azért, mert pontosan tudjuk, hogy nem árulók és nem fideszesek, másrészt mert ezzel is csak árt önmagának ez az oldal. Számos kutatás bizonyítja, hogy a Kutyapárt aligha vesz el szavazókat az ellenzéktől, az ő szavazóik nem fognak az összefogásra voksolni akkor sem, ha az MKKP beszáll ebbe. Viszont a Kutyapártra még nagy szüksége lehet az ellenzéknek a választások során és ha bejut a Parlamentbe, akkor azután is. Lehet őket szeretni vagy nem szeretni, de nemcsak ízléstelen, hanem kontraproduktív is olyasmivel vádolni őket, amiről mindenki tudja, hogy nem igaz. Summa summárom: abba kéne fejezni a soraink között megbúvó ellenség keresését és az ellenzék megosztását és tiszteletben kellene tartani azt, amit egyébként egyik legfontosabb saját értékünknek tartunk, azt, hogy mindenki szabadon elmondhatja a véleményét. Ettől csak erősebb lesz az összefogás, a vádaskodások, sértegetések, ádázkodások viszont biztosan gyengítik.

Címkép: Dzsungelharcosok