Wass tábornok

Posted by
>A fotón a 80 éves Huba Wass de Czege látható aki az Egyesült Államok hadseregének dandártábornoka. 1941. augusztus 13-án született Kolozsvárott és 1951-ben tízévesen érkezett édesapjával az USA-ba. Magyarországon czegei Wass Huba néven írnak róla, ami azért meglepő, mert Huba mindig amerikainak tartotta magát, soha nem kérvényezte a magyar állampolgárságot és nem tartja magát magyarnak.
Apja szentegyedi és gróf czegei Wass Albert, román állampolgár Amerikába érkezésekor már jogerősen elítélt háborús bűnös volt. 1940-ben elkövetett gyilkosságokért 1946-ban Romániában halálra ítélték. Wass Albert előéletét és a halálos ítéletet az USA-ban letagadta és azt titokban tudta tartani legalábbis addig amig az USA hatóságai vizsgálni nem kezdték majd 1998-ban öngyilkos lett, főbelőtte magát.
Huba ösztöndíjjal a West Point-I katonai akadémián végzett és jelentős karriert futott be mint az USA tábornoka.
2005 március 11-én egy reflexió jelent az ÉS-ben Huba tollából Wass Albertről címmel. Kunstár Csaba korábban Szimpátia a Sötétséggel című cikkében édesapja háborús bűneiről írt és erre válaszolt hosszú magyar nyelvű, kiválóan megfogalmazott levélben az amerikai tábornok.
Azt írta ”én soha nem nyertem volna felvételt a West Point Katonai Akadémiára, és nem lehetett volna belőlem dandártábornok az USA hadseregében” ha igazak lettek volna a Wass által elkövetett gyilkosságok.
A cikkből az is kiderült hogy Wass tábornok kiváló ismerője az erdélyi magyar irodalomnak is. Írásában megemlíti Asztalos István, Bánffy Miklós, Gagyi László, Gulácsy Irán, Hunyady Sándor, Kacsó Sándor, Kemény János, Kós Károly, Kovács László, Kuncz Aladár, Makkai Sándor, Moher Károly, Nyíró József, Sipos Domokos, Szencei László, Tamási Áron stb. munkáit. Ezután Wass tábornok hivatkozik Takaró Mihály irodalmár és Raffay Ernő történész, társszerzők: Vekov Károly kolozsvári történész, Balázs Ildikó és Lukácsi Éva munkáira. Az olvasónak úgy tűnhet hogy a jó tábornok kíválóan ismeri az erdélyi irodalmat.
Itt csak egy probléma van. Huba Wass de Czege tábornok, néhány egyszerű szófordulaton kivül, nem tud magyarul.
Hogy ki írta Huba nevében a magyar nyelvű leveleket? Ki keverte bele West Point-ot? Ki állította azt hogy Wass Albert bejáratos volt az amerikai Kongresszusba? ..és hogy könyveit amerikai politikusok olvasták? vagy hogy számos merényletet követett el ellene a román titkosszolgálat? ..és hogy Wass Huba a “kolozsvári gettóban” született?
A történeteket elsősorban Takaró Mihály terjesztette. Lukácsi Éva, egy Floridában élő magát lelkésznek mondó hölgy „fordított” a Wass családnak. Ő azt állítja, hogy Wass Albert “szellemi hagyatékának őrzője. Tanka László, Panoráma Világklub, valamint Szili Katalin politikus és magyar diplomaták, Kubatov Anikó és Schmitt Pál lánya, Schmitt Petra terjesztik a képtelenségeket.
Maga a Wass család is áldozat. Az Orbán-kormány történelem hamisítói őket is félrevezették.
Ráadásul a Wass familia soha nem lobbizott Wass Albert szobrokért. A Floridában nemrég felállított Wass falszobor avatásán meg sem jelentek, sőt, még a szobor alkotója is bojkottálta a rendezvényt.
Wass Albert szobrait el kell távolítani.*