Delfin a halászhálóban

Posted by
Vida Katalin
>A híres olasz búvár, Enzo Maiorca Szirakúza mellett a tengerbe merült a hajóról, amelyen lányával, Rossana-val voltak. Pár perc múlva Enzo érezte, hogy valami enyhén megüti a hátát. Megfordult és meglátott egy delfint. Rájött, hogy a delfin nem játszani akar, hanem kifejezni szeretne valamit.
Az állat elúszott és Enzo követte. Körülbelül 12 méter mélyen egy halászhálóba szorulva egy másik delfin volt. Enzo intett a lányának, hogy ő is fogjon búvárkést. Hamarosan kettejüknek sikerült kiszabadítaniuk a delfint, amely a megpróbáltatás után a felszínre úszott, és emberi hanghoz hasonlót kiáltott. Egy delfin akár 10 percig is víz alatt tud marad levegő nélkül, de ennél hosszabb idő után megfullad.
A szabadon engedett delfint Enzo, Rosana és a másik delfin segítette a felszínre. Ekkor érte őket a meglepetés: a kiszabadult állat terhes volt! A hím megkerülte őket, majd megállt Enzo előtt, megérintette az arcát (mint egy csók) hálás mozdulattal, majd mindkét delfin elúszott.
Enzo Maiorca így emlékezett később egy előadáson: „Amíg az ember nem tanulja meg tisztelni az állatvilágot és nem képes kommunikálni velük, addig nem lesz képes megismerni valódi szerepét ezen a Földön.”