Végleges formát öltött a Naprendszerben robogó űrtávcső

Posted by

spacejunkie
>Űrtörténelem: 14 nappal a felbocsátása után véget ért a James Webb űrtávcső kicsomagolásának fázisa, az utolsó nagyobb elemnek számító jobb oldali türkörszárny is rendben kinyílt! Ezzel az emberiség eddigi legnagyobb és legmodernebb űrtávcsöve végleges formát öltött, és egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megpróbálhassunk fényt deríteni az univerzum keletkezésére, és saját kozmikus eredetünk mivoltára.

A tükörszárnyak kinyitására szóló parancsot is a Space Telescope Science Institute (STSci) baltimore-i központjából küldték az űrtávcső fedélzeti rendszereinek, ami egyben a Webb küldetését irányító központ is. A mai sikerrel együtt a teleszkóp mind a 175 kritikusnak számító egyedi hibapontján is túljutottak a mérnökök. Az elkövetkező tíz napban egyenként fogják beállítani mind a 18 tükörszegmenst, amit egy nagyjából 5,5 hónapos beüzemelési időszak fog követni. Ezekben a hónapokban a napvédő pajzsnak köszönhetően folyamatosan hűlni fognak a Webb optikai egységei és rendszerei, az irányítók pedig fokozatosan fogják működésbe hozni a távcső tudományos műszereit. A távcső első képei, amiket már a nagyközönség is láthat, várhatóan nyáron fognak megérkezni.

Természetesen mindezekelőtt a távcsőnek még egy utolsó fékezésre szüksége lesz: nagyjából 26-29 nappal az indítás után hajtóművét beindítva a Webb pályára áll az Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontja köré, ahol akár több mint tíz éves küldetését is teljesítheti majd.

Az űrtávcső jelenlegi helyzetét a NASA oldalán lehet követni.

Címkép: Ilyen most a James Webb