Deák Dániel: Intelligens vállalkozóként nem nagyon tennék már az Orbán-rendszerre

Posted by

Ízelítő a HVG 360-ból

>Windisch Judit

A Corvinus Egyetem tanára, Deák Dániel szerint kormányváltás esetén nem marad Orbán Viktor kezében a tényleges gazdasági és politikai hatalom. A korábbi tapasztalatok alapján úgy látja, a mostani csúcsoligarchákat leszámítva a többiek azonnal átállnak az új kormány mellé, ám az infláció és az óriási államadósság nehézzé teszi az új kormány dolgát, emiatt nem is várható, hogy 2–3 éven belül elindítson olyan folyamatokat, amelyek esélyt adnak a felemelkedésre.

Évtizedek óta súlyosan elhibázott a magyar gazdaságpolitika, és ennek pusztító hatása van az országra – mondta a hvg360-nak Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, kutatóprofesszor. Ezt nem lehet csak a Fideszen számonkérni: a rendszerváltás óta az összes kormány politikai szűklátókörűségből rövid távú megoldásokat keresett, legfeljebb négy évre nézett előre. Emiatt Magyarországon rendkívül gyorsan kialakult a perifériális országokra jellemző duális gazdaság, ahol a nagy, külföldön is kapcsolatokat kialakítani képes cégek mellett ott vannak a mikro-, kis- és középvállalkozások, a két szektor között pedig óriási a szakadék.

A teljes cikk itt olvasható: https://hvg.hu/360/20220110_Deak_Daniel_ner_ellenzek_orban_valasztas_gazdasagpolitika#utm_source=hvg_hvg360&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2022_01_10&utm_content=hvg360