A Karmelita kolostor minden vallás otthona lesz?

Posted by
Gábor György
>Na, mármost a miniszterelnöki hivatal minapi felszentelése két lehetséges esetet vetíthet előre: az egyik, hogy a választások előtt három hónappal Magyarország miniszterelnöke ezzel kívánja megüzenni, hogy a maradék időben kizárólag a katolikus honfitársaink miniszterelnöke óhajt lenni, a többi felekezet hívei, valamint a felekezeteken kívüliek, az ateisták, az agnosztikusok stb. legyenek kedvesek már most új miniszterelnök után nézni.
Speciel nekem ez a lehetőség egyáltalán nincs ellenemre, ezt kifejezetten pártolom.
A másik lehetőség, hogy mostantól minden magyarországi bevett egyház és felekezet szakrális szokását és hagyományát – hasonló publicitás mellett – megtartják a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Karmelita kolostorban. Például pészáhot megelőzően aprólékos gonddal megtisztítják a hivatalt a hámectől, a különféle kovászos élelmiszerektől. Vagy Sávuot első estéjén nem alszanak a hivatal munkatársai, hanem egész éjjel tanulnak (rájuk fér!). A Krisna-hívők Szekérfesztiváljának idején Orbán és a miniszterelnöki hivatal valamennyi munkatársa húzhatja majd Krisna szekerét, ami szintén rájuk fér, lévén a Rathra Játrá a vallási tolerancia jelképe. A reformáció emléknapján felidézik a pápát szidalmazó Luthert, megemlékeznek a katolikus ellenreformáció áldozatairól, köztük a gályarabságra ítélt prédikátorokról. Ramadánkor 30 napos böjt vár a Gundel-menzához domesztikálódott Orbánra és munkatársaira, továbbá semmi szexuális gyönyör, semmi irigykedés, semmi erőszak (ez is bőven rájuk fér!). A buddhista Mágha púdzsá ünnepnapján Orbán és kollégái semmilyen rossz cselekedetet nem követhetnek el, kizárólag jót, s ilyenkor kell megtisztítaniuk a tudatukat (lesz ezzel meló, nem is kevés!).
És így tovább.
Ha belegondolok abba, hogy a huszonhét bevett egyház az ünnepeikkel az év hány napján kötik majd le Orbánt és munkatársait, bízvást állíthatom, felhőtlen hónapok elé nézhetünk.
És ahogy Orbán hivatalának mai felszentelésekor Semjén miniszterelnök-helyettes tartotta ügyes kis kezében a szenteltvizet, ország-világ előtt bizonyítván, hogy a miniszterelnök-helyettesi funkcióhoz ugyan semmi köze sincs, de ministrálni, vagyis szolgálni (ministro = szolgál) perfektül képes, az ország egy emberként reménykedhet abban, hogy a többi egyházi ünnepen is megtalálja majd azokat a szerény feladatokat, amelyek még az ő képességével is jó eséllyel végrehajthatók.

Bizony mondom néktek, Magyarország bokréta lesz Isten kalapján!

Címkép: Semjén a szenteltvíz tartóval