Január elsején több ezer mű copyright-ja jár le

Posted by


>Január 1-ére harangoztak, amikor sokan közülünk – a visszaszámlálás vagy az alvás gyönyöre által – az új év kezdetét köszöntötték, ugynakkor a mindenki számára hozzáférhető közkincs is különleges pillanatot élt át, hiszen újabb több ezer művet üdvözölhetttünk itt , köztük az eredeti Micimackót, Dorothy Parker verseit és Franz Kafka A kastély című művét.
Minden január 1-jén van a Public Domain Day, amikor újabb és újabb művek szerzői jogai járnak le, és válnak szabadon élvezhetővé, megoszthatóvá és bármilyen célra újrafelhasználhatóvá. A világszerte eltérő szerzői jogi törvények miatt nem létezik egyetlen kritérium, de három változat létezik, amelyek a legtöbb esetet lefedik. E három rendszer szerint a közkinccsé váló új alkotások a következők:
Az 1951-ben elhunytak művei az olyan országokban, ahol a szerzői jog időtartama “életfogytiglan plusz 70 év” (pl. az Egyesült Királyság, Oroszország, az Európai Unió és Dél-Amerika nagy része);
az 1971-ben elhunytak művei az “életfogytiglan plusz 50 év” időtartamú országokban (pl. Kanada, Új-Zéland, valamint Afrika és Ázsia nagy része);
1926-ban megjelent művek (és az 1923 előtti összes hangfelvétel) az Egyesült Államok esetében.
Az idei Közkincs Napja különösen figyelemre méltó, mivel az Egyesült Államokban több százezer, 1923 előtti hangfelvétel vált szerzői jogmentessé. További információk erről a mamutfelszabadításról, valamint linkek arról, hogy hol lehet felfedezni és letölteni a hatalmas zsákmányt, az erre szánt blogbejegyzésünkben találhatók.

Itt lehet megtekinteni nléhány fontos művet, amelynek kiadását, forgalmazását már nem védi copyright:
https://publicdomainreview.org/blog/2022/01/public-domain-day-2022