Demokrácia hungarica

Posted by

Kaltenbach Jenő
>Règi közhelyszerű igazság, hogy demokrácia, azaz a hatalom polgárok általi legitimációja csak ott jöhet lètre, ahol lètezik a polgárok kritikus tömege. A polgár ebben a kontextusban persze nem állampolgárt jelent, mert azok diktatúrában is vannak. A polgár itt egy polgári èrtèkrendet jelent, vagyis önálló szabad embert, aki saját sorsának a kovácsa, azaz nem ő függ a hatalmasoktól, hanem hasonló társaival együtt èppen ő a hatalom birtokosa. A polgár számára az állam szolgálja őt ès nem fordítva. Az állam szerepe csak az un. közügyek intèzèsère szorítkozik . Közügy pedig csupán az, amelyet magánúton nem lehet, nem cèlszerű megoldani.
A polgár számára a javak megteremtèsènek forrása nem az állam, hanem a saját tehetsèg, a saját teljesítmèny. A polgári államban a magántulajdon, az egyèn szabadsága dominál, amelynek sèrthetetlensègèt az állam garantálja.
Mindehhez társul a szabad polgár elkötelezettsège a közjó iránt.
Nos ez persze ebben az “ideális” formában valszeg sehol sem valósul meg, de jó pèldák azèrt akadnak.
A nyájas olvasó fantáziájára, ismereteire bízom, hogy vajon ez a mi viszonyainkra mennyire èrvènyes, ès ha netán arra jutna, hogy alig, vagy egyáltalán nem, akkor ne csodálkozzon azon, hogy Orbánnak, az orbánizmusnak itt alig van alternatívája, illetve ha mègis akkor az sok tekintetben hasonlít rá.

U. I.: Gondolom azt senki sem gondolja komolyan, hogy Mèszáros Lőrinc vagyona saját teljesítmènyènek köszönhető