A Djokovics ügy apropóján

Posted by

Csikvári J. András
>Djokovicsot nem engedik be Ausztráliába, mert nem kívánja bizonyítékát adni, hogy be van oltva. Pedig ez a szabály. Az ausztrálok fel vannak háborodva, hogy miért gondolja valaki, még ha világsztár is, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok. Ennél jobban csak a szerbek vannak felháborodva, hogy nemzeti büszkeségükkel ezt tehetik az ausztrál hatóságok. A történet elejét vagy a történtek okát teljesen eltakarja a szemük elől a nemzeti indulat által keltett köd. Ez a köd természetesen nem szerb sajátosság, hozok egy régi magyar-szerb példát.
1876-ban, amikor mi magyarok már elfelejtettük a török megszállást, és a kiegyezés haszonélvezőiként nem állt érdekünkben semmilyen változás támogatása a térségünkben, akkor kezdődött a szerbek függetlenségi harca a törökökkel szemben. A magyar közvélemény nagy lármával kiállt – a törökök mellett. Budapestről díszkardot küldtek a török fővezérnek és még a Lányok lapja is a Szent török félhold megsértéséről beszélt.
Ma már ez nagyon különös, a köd elül tével már mi magunk sem tudjuk elfogadni az akkori magyar álláspontot. A kérdés, hogy most már csak a mai magunkról beszéljek, hogy ha a politikai vitáink stílusára és színvonalára visszanézünk egy bizonyos idő után, nem fogjuk-e szégyellni magunkat? Nem kéne megfontoltabbnak és okosabbnak lennünk?