Talicska típúsú bevásárlókocsiké a jövő?

Posted by
Zachary Estes, Mathias C. Streicher

>Egy kutatás azt bizonyítja, hogy a bevásárlókocsik fizikai tulajdonságai befolyásolják a vásárlást és a költekezést. Az ergonómiával kapcsolatos korábbi kutatások azt mutatják, hogy a szabványos bevásárlókocsik, amelyeket egy vízszintes rúddal tolnak, valószínűleg aktiválják a karnyújtó izmokat. A karizmok aktiválásával kapcsolatos korábbi kutatások viszont azt sugallják, hogy a karnyújtó izmok aktiválása kevesebb vásárlást válthat ki, mint a karhajlító izmok aktiválása.
A szerzők ebből arra következtetnek, hogy a szabványos bevásárlókocsik nem optimálisak a vásárlások ösztönzésére.
A szerzők azt állítják, hogy a párhuzamos fogantyúval ellátott (azaz talicskához vagy “járókerethez” hasonló) bevásárlókocsik inkább a hajlítóizmokat aktiválnák, és így növelnék a vásárlást.
Egy elektromiográfiás (EMG) vizsgálat kimutatta, hogy mind a vízszintes, mind a függőleges fogantyúk erősebben aktiválják a felkar nyújtóizmait (tricepsz), míg a párhuzamos fogantyúk erősebben aktiválják a hajlítóizmokat (bicepsz). Egy terepkísérletben a párhuzamos fogantyús bevásárlókocsik jelentősen és jelentősen növelték az eladásokat a kategóriák széles skáláján. Végül egy szimulált vásárlási kísérletben a párhuzamos fogantyúk a vízszintes és függőleges fogantyúknál is jobban növelték a vásárlást és a költést. Ezek az eredmények nem voltak visszavezethetők magának a bevásárlókocsi újdonságára, a résztvevők hangulatára vagy tisztán ergonómiai tényezőkre.

https://journals.sagepub.com/