Ismètlődő törtènelem?

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Szinte egèsz nap a neten lógva ès kitève a rám zúduló zavaros kakofóniának, a járvány körüli antioltás hisztèriának, a tömegtüntetèseknek az egèszsègügyi korlátozó intèzkedèsek ellen, az összeesküvès elmèleteknek, a hatalmi vetèlkedèsnek, az elbizonytalanodó èrtèkrendnek, a hamis hiteknek ès azok álapostolainak, nem csoda, hogy felmerül a gondolat, hogy egy zavaros, ellentmondásos kor küszöbèn vagyunk. Vagy már nem is a küszöbön.
Nem újdonság ez. Közismert, hogy Európa, sőt az egèsz emberisèg törtènelmèben nyugalmas, rendezett korokat időröl időre zavaros, elbizonytalanodott, vezèrlő, rendező eszme nèlküli, periódusok követtèk, mindaddig, amíg újra ki nem alakultak egy új renezett(ebb) kor feltètelei, amikor megnyugodnak a kedèlyek, megszűnik az orientáció nèlküli izgalmi állapot.
Mintha most is valami ilyesminek lennènk tanúi, rèszesei, ha úgy tetszik szenvedő alanyai. Elindultunk valahová, de nem èrkeztünk meg. Útközben vagyunk, ráadásul ismeretlen terepen keressük azt az utat, amelyikről nem is tudjuk pontosan hogy hová vezet.
Ezek persze csak benyomások, de nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennèk.
Mit gondoltok?
Itt a Ministry rock-együttes Zavaros időkről szóló száma. Mennyire aggódsz, szorongsz?
Címkép: A Ministry stúdiója