Trump belezúgott Orbánba

Posted by

 Jennifer Rubin
írása a Washington Postban
>Charles E. Schumer (New York), a szenátusi többség vezetője hétfőn a demokratáknak küldött “Kedves kolléga”címzésű levelében határidőt szabott a szavazati joggal kapcsolatos intézkedésekre – ami egyenlő a filibusterrel kapcsolatos leszámolással.
(Magyarázat: A filibuster egy késleltető taktika, amellyel az Egyesült Államok Szenátusában blokkolnak egy törvényjavaslatot, módosítást, állásfoglalást vagy más megfontolás alatt álló intézkedést, megakadályozva azt, hogy végleges szavazás lehessen. Lényege, hogy egy-egy szenátor egy témáról időkorlát nélkül olyan hosszan beszélhet, ahogy csak akar. Filibusterek csak a Szenátusban történhetnek).

Charles E. Schumer Martin Luther King Jr. napjáig (január 17.) szabott határidőt, és szavazást ígért a szenátus szabályainak megváltoztatására, ha a republikánusok ismét megpróbálnak obstrukciót alkalmazni az 50 demokrata szenátor által támogatott intézkedésekre. (Emlékeztette az obstrukciótól vonakodó képviselőket, hogy “júniusban, augusztusban, októberben és ismét novemberben a republikánusok a szenátus titkos szabályait használták fegyverként, hogy még egy egyszerű vitát is megakadályozzanak arról, hogy miként védjük meg a demokráciánkat”.)

Robert Byrd egykori nyugat-virginiai demokrata szenátort idézve Schumer megállapította: “Alkalmazkodnunk kell. A szenátusnak fejlődnie kell, ahogyan már sokszor tette ezt korábban is. A szenátust arra tervezték, hogy fejlődjön, és történelmünk során már sokszor fejlődött”. Schumer arra is kérte a nyilvánosságot, hogy szóljon hozzá, ami ritka felhívás volt, hogy ne csak a republikánusokra, hanem saját frakciójának tagjaira is nyomást gyakoroljon.  Az obstrukciós döntést éppen az Egyesült Államok történetében az egyetlen olyan erőszakos felkelés első évfordulója utánra időzítették, amelyet egy hivatalban lévő elnök indított el. Január 6. közeledtével az országot és a szenátust emlékeztetni fogják arra, hogy mielőtt egy évvel ezelőtt elszabadította volna a csőcseléket, Donald Trump elnök megpróbálta megsemmisíteni a 2020-as választási eredményt, és óriási nyomást gyakorolt emiatt az amerikai választási rendszerre. Rámutatott a gyenge pontokra (pl. fenyegette az állami választási tisztviselőket, komolytalan csalási pereket nyújtott be, megfenyegette az Igazságügyi Minisztériumot és saját alelnökét) Most éppen ilyen lehetőségeken kell változtatni.

Schumer rámutatott, hogy a “nagy hazugságon” alapuló január 6-i támadás a demokrácia felforgatására irányuló erőfeszítéseknek csupán a kezdete, nem pedig vége: “Vissza akarják fordítani az Unió fejlődését, korlátozni akarják a szavazójoghoz való hozzáférést, el akarják hallgattatni választók millióinak hangját, és alá akarják ásni a szabad és tisztességes választásokat.” “A jövőben olyan puccsok veszélye fenyeget bennünket, amelyeket békésen, a 2021-ben tesztelt mechanizmusok és elméletek segítségével lehet végrehajtani. Az lehetetlen – érvel meggyőzően Schumer -, hogy a szenátusi törvényhozók nem tudják biztosítani a demokrácia jogi védelmét a szigorúan pártos  törvényhozással szemben. Ugyanakkor a szenátorok kisebbsége meghiúsíthatja a demokrácia védelmét.
Az obstrukció elleni harc időzítése is szerencsés – Schumer nem számíthatott erre -, mivel Trump nemrég támogatásáról biztosította Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort. (Képzeljük el mintha, a 1930-as években,  az  egy nagy politikai párt vezetője támogatja az Európát fenyegető európai fasiszta diktátorok egyikét). Milyen kiválóan illik ide, hogy a leendő tekintélyelvű vezető azt a diktátort tartja példaképének, aki hazugságok, nacionalista hevület és idegengyűlölet hálóját használta fel arra, hogy eltorzítsa országa demokráciáját, és lényegében egyszemélyes uralmat vezessen be. A Freedom House jelentése szerint Orbán azóta is azon dolgozik, hogy akadályozza “az ellenzéki csoportokat, újságírókat, egyetemeket és nem kormányzati szervezeteket”, amelyek “kedvezőtlen” nézeteket vallanak róla. Nem csoda, hogy Trump ennyire belezúgott.
Trump és csőcseléke folyamatosan elmondja nekünk szavakban és tettekben, hogy mire készülnek. Úgy gondolják, hogy erőszakra lehet szükség, ha a választásokon nem teljesül az akaratuk. Hazugságokat, propagandát vetnek be, félelmet keltenek, hogy felkavarják a szavazó bázist, lejárassák a voksolást és ellehetetlenítsék a demokráciát. Hajlandóak szabotálni a szabad, pártoktól független választásokat. Trump a háztetőkről kiabál: Nézzétek, mit teszek, hogyha nem állítotok meg!
A kérdés tehát a szenátus számára – és a filibuster-fetisiszták számára – Sens. Kyrsten Sinema (D-Ariz.) és Joe Manchin III (D-W.Va.) számára – az, hogy megállítsák-e a volt elnököt és a hozzá hasonlókat. A demokratáknak el kell dönteniük, hogy megteszik-e a legszükségesebbet demokráciánk megerősítése érdekében egy nyilvánvaló, erős és közvetlen fenyegetéssel szemben. Ha nem teszik, akkor bűnrészesek lesznek az összeomlásában.

 

 

 

 

%d bloggers like this: