Bokros Lajos: 6,7,8 – Ez már veszélyes terület 

Posted by

Bohus Péter
Klubrádió

A kormány 750 milliárd forintért szavazatokat vásárol, aminek a hátterét egy 750 milliárd forintos megszorítással teremti elő, hangzott el a Reggeli gyorsban, amire Bokros Lajos reagált eloszlatva azt a félreértést, hogy ez így teljesen rendben van. Szó sincs arról, hogy 0-án állna a számláló, hiszen azt a bizonyos megszorítást nem láttuk, mondta Bokros Lajos a Reggeli gyorsban azzal  kapcsolatban, hogy a választások előtt a fizetésemelésekkel, nyugdíjasoknak, családoknak, fiataloknak adott pénzzel a kormánynak egyidejűleg megszorításokról is bejelentéseket tett. De Bokros szerint ezt a megszorítást a választásokig nem is láthatjuk, hiszen a terv az, hogy majd csak a választások után lép életbe.

Szerinte most annyi a lényeg, hogy 6 százalékos gazdasági növekedés mellett, 7 százalékos infláció és 8 százalékos államháztartási hiány várható. Bokros szerint ezeket a számokat könnyű megjegyezni, és ez önmagban mutatja, mennyire elhibázott a magyarországi gazdaságpolitika. Bokros szerint amikor egyébként is 6 százalékkal növekedik a gazdaság, akkor teljesen felesleges olajat önteni a gazdaság tüzére (tehát pénzzel további elhalmozni): nem fűteni, hanem hűteni kellene, jelentette ki a Horn kormány pénzügyminisztere. Ebből következően feleslegesnek nevezte a pénzszórás miatt várható 8 százalékos államháztartási hiányt is, mert ebből a keresletnövelésből kizárólag infláció és eladósodottság származik.

Ebből Bokros szerint látszik, hogy a “Fidesz hihetetlen ellentmondásban van, amikor egyfelől helyesen bírálja a Gyurcsány és Medgyessy-kormány intézkedéseit, amik 2008-2009 körül majdnem csődbe juttatták az országot, de most szó szerint ugyanazokat az intézkedéseket valósítja meg“. Ez szerinte rosszat tesz a gazdaságnak. Szerinte annyira nem ostoba a nép, hogy el lehessen vele hitetni ezt, különösen, majd ha a következményeivel szembesülni fog, márpedig “a 7 százalékos infláció Európa-bajnokká avat minket, a 8 százalékos hiány pedig ismét felhúzta a magyar államadósságot a bruttó hazai össztermék 80 százaléka fölé” – mondta Bokros.

“Ez már veszélyes terület”. Főleg úgy, hogy igyekeznek előre elkölteni azt az összegeket, amiket az EU-tól még meg sem kaptunk. A műsorvezető felvetésére, hogy a látszat mégiscsak az, hogy a miniszterelnök pénzt ad a nyugdíjasoknak, családosoknak, de Bokros visszakérdezett, hogy ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem kétszer annyit ad. Miért elégedett meg a 80 ezer forinttal ősszel? “Ez a gazdaságpolitika őrületbe kergeti a gazdaságot”.

A Kádár-rendszer is sokáig kihúzta ilyen gazdaságpolitikával, de Bokros szerint a gazdaságnak és társadalomnak káros, ha a romlás lassú, különösen annak fényében, hogy a felzárkózást és a nyugati életszínvonal elérését hirdették meg. Tehát szerinte nyilvánvalóak az ellentétek és az ellentmondások, ami abban is megnyilvánul, hogy félmillióan külföldre távoztak. Azt a félreértést is eloszlatta, hogy soha nem dolgoztak még ennyien, mint mondta, a Kádár-rendszerben sokkal többen dolgoztak, igaz, ott munkakényszer volt.

Bár a kormányzati propagandában nap mint nap sikerekről, eredményekről számolnak be, de szerinte nem arról van szó, hogy nagyszerűen tálalják, hanem szerinte a népnek lehet hazudni, és ez egy ideig van. “Néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet” – idézte Bokros Lincolnt.

Nem csak a hihetetlen áremelkedésekről van szó Bokros szerint, hanem áruhiányról, arról, hogy Magyarországon nem lehet normális vízvezeték, villany- gázszerelőt, kőművest kapni, mert vagy elmentek külföldre, vagy itthon dolgoznak “olyan mérhetetlen építőipari kereslet következtében, ami nem tud lépést tartani a kínálattal. Olyan gazdaságban, ahol a kapacitások teljesen ki vannak használva, ahol nincs szerszám, nincs gép, nincs munkaerő, ott felesleges további növekedést ösztönző gazdaságpolitikát folytatni, inkább hűteni kellene a gazdaságot, és helyreállítani a pénzügyi egyensúlyt”.

Címkép: Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke az Oktatási szabadságot csoport Élőlánc a CEU körül címmel meghirdetett demonstrációján, miután az Országgyűlés módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt 2017. április 4-én. A módosítás értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. MTI Fotó: Kovács Tamás