Alapkonstelláció

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Sorry, remèlem ez most nem tekinthető a mai fogadalmam megszegèsènek, hiszen nem konkrètan pártokról, meg vezèrekről lesz szó, hanem annál általánosabb dolgokról.
A II. Világháborút követő èvtizedek a liberális jogállami demokráciák teljes győzelmèhez vezettek a nyugati világban. Ez az általános konszenzus mára ugyan meg-meg repedezett nèhol, pl.Trump alatt a centrum országban is, de azèrt komolyabb, modellszerű alternatív rendszert èn sehol sem látok.
Ennek a modellnek a lènyege a polgár jogainak közèppontba állítása, az állammal szemben, ami az alapjogok, alkotmányos rögzítèsèt, ès feltètel nèlküli èrvènyesülèsèt jelenti, azok független bírósági vèdelmèt az erre mindig hajlamos állam minden túlhatalmával szemben. (Ezt az egyszerűsített definíciót Varga Jucinak is üzenem, hogy ő is megèrtse, aki világ csúfjára (i)gazságügy miniszter lètère megkèrdőjelezte a jogállam definiálhatóságát. Gyalázat!)
Az persze èrthető, hogy ez a folyamat annak idejèn megállt a vasfüggönynèl, az már kevèsbè, hogy annak lehullása sem hozta el több országban, különösen Lengyel- ès Magyarországon a társadalom jogállami konszenzusát.
Ès ez a lènyeg!
(Az, hogy mièrt pont e kèt ország a leginkább “renitens”, annak törtènelmi okai vannak, de az itt terjedelmi okokból nem tárgyalható.)
A jogállam csak akkor lehetsèges ha abban általános konszenzus uralkodik, ami azt jelenti, hogy a társadalmi perifèria kivètelèvel a mainstream pártjai, politikai szervezetei között ebben konszenzus van. Szèlsőjobb ès szèlsőbal persze mindenütt van, de jelentősègük marginális, mert a társadalom politikai műveltsège ellenáll az onnan jövő tetszetős hazugságoknak.
Tragikus módon ez a társadalmi modell nálunk a rendszerváltás után rövid időn belül kudarcot vallott , ès az orbáni borzasztó alternatíva visszalökte az ország nagy rèszèt a múlt század húszas, harmincas èveire jellemző közállapotokba. Orbán hatalmi pozíciója nem egy “normál” kormányfőre, hanem sokkal inkább Horthy kormányzóèra emlèkeztet. A Fidesznek meg alig van köze a nyugati jobboldali konzervatív pártokhoz. Ki is rúgták őt ès pártját az Európai Nèppártból ès most a neofasiszták összekovácsolásán barkácsol. Nyugati èrtelemben vett konzervatív párt nem is lètezik nálunk. Most èppen egy kevès sikerrel kecsegtető furcsa kísèrlet zajlik, amelyben előbb akar lenni konzervatív parlamenti frakció mint párt.

Nincs igazán jó hírem. Egyelőre nem látom, hogy ezt a romlást hogyan lehetne visszafordítani. Attól tartok hogy hosszú, keserves vajúdás következik.

Címkép: Magyar és lengyel huszár a ködben