Az új kormánynak Márki-Zay Péter vezetésével a legfontosabb feladata a pénzromlás megfékezése

Posted by
Donáth Anna
>Magyarország kormánya nem teheti szét a kezét.

A magyarországi szakértők sem gondolják már, hogy a válságoknak törvényszerűen azt kell eredményezniük, hogy a társadalmi olló még nagyobbra nyílik. Igenis lehet olyan politikát folytatni, amivel csökkenhetnek a jövedelmi különbségek. Nem kérdés tehát, hogy kormányon ilyen politikát kell folytatnunk, ezért aktív és támogató államot kell felépítenünk.

Olyat, ami válság idején beavatkozik és korrigálja a kialakult igazságtalanságokat. Átgondolja az állami kiadások összetételét, és ezeket úgy csoportosítja, hogy elsősorban azok anyagi helyzetét javítsa, akik az áremelkedés és a pénzromlás hatását leginkább megérzik.

Kormányra kerülve azonban nem csak a szociálisan érzékeny és igazságos Magyarország felépítésén kell majd dolgoznunk. Ezek mentén az elvek mentén kell az Európai Uniót is továbbépítenünk, mert az igazságtalanságok és embertelenségek felszámolása európai szintű feladat is. Az elmúlt években szerencsére az EU egyre több lépést tesz a helyes irányba. Gondoljunk csak arra, hogy az EP egyértelműen kimondta: a klímakatasztrófa elkerülésének költségeit az óriásszennyezőknek, a környezetszennyezésért felelős vállalatoknak kell kifizetniük, nem a hétköznapi embereknek. Az irány tehát jó, de van még mit javítani az intézkedések hatékonyságán és gyorsaságán.